ЕУ

Борељ: Нема јасног става о обучавању украјинских снага

  • Извор: СРНА
  • 28.05.2024. 17:25

Министри ЕУ расправљали су о обучавању украјинских снага у Украјини, али још нема јасног заједничког става, изјавио је високи представник Уније за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ.

"Било је дебате о извођењу дијела обуке у Украјини, али нема јасног заједничког европског става о томе", рекао је Борељ на конференцији за новинаре након састанка Савјета ЕУ за спољне послове о одбрани.

Он је додао да је Украјини потребно "више обуке".

Борељ: Неколико земаља ће признати Палестину до краја маја

Борељ: Неколико земаља ће признати Палестину до краја маја

"Они ће мобилисати још војника. Дакле, треба им више обуке. Наша мисија обучавања била је веома успјешна и кроз њу је прошло преко 50.000 војника и надамо се да ћемо до краја љета обучити 60.000 војника. Морамо да прилагодимо своје капацитете и понуду украјинским потребама и ускоро ћемо дефинисати нове циљеве", прецизирао је Борељ.

Он је рекао да су поједине чланице Уније промијениле став када је ријеч о забрани Украјини да користи западно оружје за извођење удара на Русију.

"Поједине чланице су биле против тога и оне су се предомислиле и данас прихватају да укину ово ограничење на оружје које испоручују Украјини. Али то је капацитет државе чланице, нико не може да примора чланицу да укине ограничење на оружје које испоручује Украјини", рекао је Борељ.

Пратите нас и путем Вибера