Кафа

Поскупљује ли свима омиљени напитак?

  • Извор: Телеграф
  • 02.07.2024. 17:15

Узгајивачи кафе у Вијетнаму су ове године тешко погођени највећом сушом у скоро деценију, што је изазвало забринутост због скупљих еспреса широм свијета, чак и када неки узгајивачи одржавају приносе здравим паметним контрамерама.

Домаће прогнозе за жетву сљедеће сезоне у Вијетнаму, другом највећем свјетском произвођачу кафе, и даље су мрачне.

Вијетнамска трговачка берза (МКСВ) очекује пад производње од 10-16 одсто због екстремне врућине која је погодила регион централне висоравни где се кафа највише производи  између марта и почетка маја, рекао је заменик директора Нгујен Нгок Квин.

Међутим, повратак кише посљедњих недеља побољшао је изгледе, подижући повјерење међу пољопривредницима и званичницима. Али остаје нејасно да ли ће побољшано вријеме помоћи да се повећа производња и снизе цијене зрна робусте, сорте која се најчешће налази у еспресу и инстант кафи, чији је Вијетнам највећи свјетски произвођач.

"Очекујем да ће производња у земљи пасти за 10-15 одсто, али ће моја фарма повећати производњу", рекао је Нгујен Ху Лонг, који узгаја кафу на плантажи од 50 хектара у Гиа Лаи, једној од провинција која највише производе кафу у Вијетнаму.

Да би заштитио своје дрвеће током топлотног таласа, држао је тло око биљака влажним покривајући га лишћем. Супротно локалној пракси гд‌је се сјече дрвеће након неколико година у циљу побољшања квалитета земљишта, он своје дрвеће оставља и пушта га да расте деценијама. Као резултат тога, биљке имају дубље корење и шири приступ резервама подземне воде.

Какав год утицај био на жетву, цијене кафе за оне који пију широм свијета ће вјероватно порасти.

Велепродајне цијене у Вијетнаму и робусте фјучерса којима се тргује у Лондону порасле су на рекордне вредности раније ове године, углавном након недовољне жетве у Вијетнаму и због страха од следеће жетве у земљи након суше, према бројним трговцима и аналитичарима.

Рекордне велепродајне цијене су до сада имале ограничен утицај на потрошачке цијене, при чему је инфлација кафе у априлу порасла за само 1,6 одсто у 27 земаља Европској уније, према посљедњим подацима Еуростата, и 2,5 одсто у Италији која воли робусту.

Иако су цијене знатно испод раста у односу на годину дана раније, биле су веће од 1 одсто у мартовском читању ЕУ, што је знак да су пржионице можда почеле да своје веће трошкове пребацују на потрошаче.

Осим тога, бриге око Вијетнама су далеко од краја, јер би недовољно киша након суше или превелики пљускови прије предстојеће октобарске сезоне жетве могли додатно да смање производњу, преноси Ројтерс.

Високе велепродајне цене такође могу остати непромијењене, пошто потражња за робустом расте на глобалном нивоу, а произвођачи су искористили тренутне околности, гд‌је су многи такође замијенили биљке кафе дуријаном оштрог мириса, тропским воћем које има огромну потражњу у Кини.

"Они имају финансијску способност да гомилају и држе робу, тако да неће журити са продајом", рекао је Ле Тан Сон из Симеска, једног од највећих извозника кафе у Вијетнаму, преноси Телеграф.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 АТВ Специјал: Док. Филм: Свједок

    'О премијери историјско-документарног филма "Свједок" не пропустите погледати у нашем студију са релевантним гостима. "АТВ Специјал", вечерас у 20 часова.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: 1992 (16+)

    ''Серија: 1992 (16+)