Обилне падавине

Дијелови Њемачке поплављени, расте водостај Дунава у Аустрији и Мађарској

  • 05.06.2024. 07:53

Након што су поплаве погодиле дијелове Њемачке, поплавне воде настављају да расту у јужним дијеловима земље, а водостај Дунава наставља да расте према Аустрији и Мађарској.

Сав ријечни саобраћај дуж Дунава заустављен је у области Доње Аустрије.

Дунав се излио у трећем по величини граду у Аустрији, Линцу, остављајући подручја близу обала ријеке потопљена.

У Мађарској су прогностичари упозорили на значајне падавине у наредна три дана, а постоји забринутост и да ће се пораст водостаја проширити на плавну равницу Дунава у Словачкој, преноси Би-Би-Си.

Транспорт терета и даље је заустављен на Рајни у неким областима јужне Њемачке, иако власти у Баден-Виртембергу на југозападу кажу да ће ниво воде пасти у наредним данима.

За сада је потврђено да је пет особа погинуло након што је јака киша довела до изливања ријека из корита у Баварској и Баден-Виртембергу.

Једна од жртава била је жена која је изгубила живот јер је њен аутомобил потопљен западно од Минхена, а њемачки медији су потврдили да је у Баварској нестао један ватрогасац.

Иако је њемачка метеоролошка служба ДВД прогласила крај таласа обилних киша у јужној Њемачкој, ниво воде у историјском граду Пасау, гдје се спајају три ријеке, сада је порастао за скоро 10 метара, што је највећи пораст водостаја у протеклих 10-ак година.

(sputniknews.com)

Пратите нас и путем Вибера