Канада

Дијете преминуло од бjеснила након што је у његовој соби пронађен слијепи миш

  • Извор: Танјуг
  • 05.10.2024. 13:03

Дијете у провинцији Онтарио у Канади преминуло је од бјеснила након што је слијепи миш пронађен у његовој спаваћој соби, саопштили су канадски здравствени званичници.

Доктор Малколм Лок из здравствене јединице Халдиманд-Норфолк изјавио је у сриједу да је дијете, које није идентификовао, било изложено вирусу бјеснила у области северно од Садберија.

Лок је навео да родитељи нису видјели знаке уједа или огреботина и да због тога дијете није примило вакцину против бјеснила, пренио је Би-Би-Си.

То је први случај бјеснила код људи у Онтарију од 1967. године.

Дијете, чије године званичници нису открили, пребачено је у болницу почетком септембра, а касније је преминуло.

Лок је рекао да је проценат слијепих мишева заражених беснилом у јужном региону Онтарија, који он надгледа, повећан са мање од 10 одсто на 16 одсто посљедњих година.

"Изузетно је важно да свако ко има неки облик изложености (слијепим мишевима) затражи медицинску помоћ", рекао је Лок, напомињући да лијечење и вакцинацију треба брзо потражити, чак и ако трагови угриза нису одмах видљиви.

Бјеснило је ријетка, али смртоносна вирусна болест која се може пренијети на људе од заражених животиња као што су слијепи мишеви, којоти, лисице или ракуни, најчешће преко пљувачке.

Према Свјетској здравственој организацији, болест, која може да изазове озбиљна оштећења мозга и кичмене мождине, готово увијек узрокује смрт када се појаве симптоми.

Случајеви бјеснила међу људима у Канади су ријетки, показују подаци канадске владе.

Од када је почело биљежење података 1924. године, било је 28 случајева бјеснила код људи у шест канадских провинција, од којих су сви били фатални.

Канадска здравствена агенција саопштила је да су готово сви случајеви бјеснила код људи у Канади пренијети са слијепих мишева или због изложености бјеснилу у другој земљи.

У САД мање од 10 људи умре од бјеснила сваке године, према Центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

У САД је забиљежено 25 случајева бјеснила код људи од 2009. до 2018. године, од којих је седам особа заражено ван земље.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.