Траже одговарајући закон

ЕУ: Убрзати повратак илегалних миграната

  • Извор: СРНА
  • 18.10.2024. 09:25

Лидери ЕУ сагласили су се да искористе све своје полуге, укључујући трговину, развојну помоћ и визну политику, да убрзају повратак миграната који су илегално ушли у блок и затражили од Европске комисије да хитно изради одговарајући закон.

- Европски савјет позива на одлучну акцију на свим нивоима како би се олакшао, повећао и убрзао повратак из ЕУ користећи све релевантне инструменте и алате политике ЕУ, укључујући дипломатију, развој, трговину и визе - навели су лидери у писаним закључцима након првог дана самита у Бриселу.

Према статистичким подацима, од 484.000 држављана ван ЕУ којима је прошле године наложено да напусте ЕУ, само 20 одсто се вратило кући. Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да Комисија ради на побољшању овог броја и да ће ускоро представити закон за рјешавање тог проблема.

Лидери ЕУ су, такође, подржали Пољску у њеном плану да привремено обустави прихватање захтјева за азил од миграната које су Бјелорусија и Русија потиснуле преко источне границе.

Док многе невладине организације кажу да одлука о одбијању захтјева за азил представља кршење повеље ЕУ о основним правима, Фон дер Лајенова је истакла да је то легално као привремени одговор на хибридни напад из Минска и Москве, преноси Ројтерс.

Лидери ЕУ су, такође, разговарали о успостављању "центара за повратак" у земљама ван ЕУ, гдје би мигранти чији су захтјеви за азил у ЕУ одбијени могли да чекају депортацију у своју матичну земљу, под условом да је безбједно да их тамо врате.

Фон дер Лајенова је појаснила да је дискусија о томе како организовати таква чворишта још у току како би се утврдило која би се трећа земља могла сматрати сигурном, колико дуго мигрант може бити задржан у у том центру и шта учинити ако повратак у матичну земљу није могућ.

Њемачки канцелар Олаф Шолц рекао је да би за земљу велику као што је Њемачка, центри за обраду азила ван блока могли да обрађују само дио захтјева и да би закон о брзом повратку био од веће помоћи.

Шолц и други лидери су нагласили да су ЕУ пријеко потребни мигранти јер становништво ЕУ стари и пензиони систем је под све већим притиском.

Шпански социјалистички премијер Педро Санчез рекао је да је миграција позитивна појава и нешто што је Шпанији и другим европским економијама очајнички потребно да подрже наталитет и благостање државе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Мућке (12+) (Р)

    ''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 12:30 Народ прича (Р)

    '‘Народ прича (Р)и (Р)

  • 12:55 Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица