Требао да ступи на снагу 10. новембра

Ево зашто је одложен нови систем уласка у ЕУ

  • Извор: Б92
  • 11.10.2024. 17:23

Иако је месецима било ријечи о новом систему уласка/изласка у и из ЕУ који је требао да ступи на снагу 10. новембра, он је дефинитивно одложен.

ЕЕС систем подразумијеваће давање биометријских података, фотографисање и попуњавање формулара, на граничним прелазима, а због сложености овог система било је забринутости да неће функционисати како треба због чега је, између осталог, одложен.

Било је очекивано да ће нови систем створити гужве на прелазима, а то никоме није у циљу.

Зато је најављена и апликација путем које ће подаци моћи унапријед да се дају, а потом и чувају у дигиталном фајлу, међутим још увијек све није реализовано у потпуности.

Све снимљено: Дивљао скупоцјеним аутом и направио хаос

Све снимљено: Дивљао скупоцјеним аутом и направио хаос

Ову вијест, као и разлоге због којих се одлаже ЕЕС систем, изнијела је комесарка ЕУ за унутрашње послове Илва Јохансон након састанка Савета ЕУ за правду и унутрашње послове. 

"Дискутовали смо о ЕЕС систему за који смо наводили да ће почети 10. новембра, али сада је јасно да то неће бити тада. Нису сви спремни, три земље су истакле да нису спремне за нови систем, а имамо и неке недоумице када је у питању његово функционисање", истакла је Илва Јохансон.

Прави дијамант: Бањалучанка се опростила од старог Мерцедеса

Прави дијамант: Бањалучанка се опростила од старог Мерцедеса

Комесарка је истакла и да ће наредних дана још разговарати о систему, а посебно о могућности његове примјене корак по корак, умјесто на свим граничним прелазима земаља чланица одједном.

"Да би систем функционисао, мора да се дâ гаранција да је стабилан и да неће бити одговоран за евентуална кашњења и пад система. У овом тренутку је очигледно да немамо гаранцију за то", објаснио је и Давор Божиновић, хрватски министар унутрашњих послова.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.