Чак 45 прашчића опрасила је крмача у Бразилу, тврде из компаније Пиф Паф Алиментос која је о несвакидашњем случају послала саопштење за медије, преноси Pigprogress.
Кажу, догодио се 22. јануара 2025. у мјесту Грања Санта Инес, држава Минас Гераис, на имању Гилде де Оливеира Сантос Силва, узгајивачице свиња и кооперантице компаније Пиф Паф, која размишља пријавити овај случај Гинисовој књизи свјетских рекорда.
"Овакви се резултати могу постићи само изврсном генетском квалитетом, одговарајућом хранидбом и бригом о добробити животиња. Иако ти фактори не гарантују успјех, они пружају најбоље увјете да животиње изразе свој пуни репродуктивни потенцијал", рекао је Аиртон Мартин, извршни менаџер у Пиф Пафу.
Иначе, просјек на тој фарми био је 15,2 прасади по крмачи у 2024. години, али претходно је било и 38 прасади у једном леглу, а рекордерка је крмача пасмине Camborough.
Camborough је робусна, учинковитија крмача с мање непродуктивних дана од конкурентских крмача јер се може раније парити односно има већу стопу прашења.
Повремено пристижу извјештаји о веома великим леглима у Бразилу, са 40+ прасади, али Осмар Дала Кошта, истраживач свиња и перади, из Бразилског корпорацијског центра за пољопривредна истраживања, изјавио је како се у 37 година стажа у свињогојству не сјећа другог случаја с оваквим рекордом.
Поређења ради, крмача високих перформанси обично опраси око 36 прасади годишње у просјечно 2,4 легла.
"Ово је риједак феномен који се може објаснити само комбинацијом фактора, као што су хиперовулација крмаче, висококвалитетно сјеме, повољни увјети узгоја и оптимална хранидба", прокоментарисао је Кошта, преноси Агроклуб.
Осим оваквих случајева у Бразилу, прошле године је једна крмача у Низоземској имала легло од 37 прасића.
Међутим, легла с изнимно великим бројем прасади не сматрају се увијек исплативима. Опстанак и развој тако малих прасади често су угрожени.
Расплодне крмаче имају седам пари сиса, а неке могу имати и осам као резултат генетског развоја. Међутим, 14 до 16 сиса је још увијек премало за храњење њих 45.
У саопштењу за медије Гиселе Дела Рићи, стручњакиња за добробит животиња у Пиф Пафу, осврнула се на преданост компаније здрављу, удобности и сигурности животиња током цијелог процеса производње.
"Стандардни поступак у овом случају је кориштење хранитељских крмача и ротирање смјена храњења међу прасићима. Али на жалост, због великог броја, прасићи су обично нестабилни и многи можда неће преживјети", наводи се.