Прије времена

Фински зоолошки врт враћа џиновске панде у Кину

  • Извор: Агенције
  • 24.09.2024. 21:19

Финска ће вратити двије џиновске панде у Кину у новембру, више од осам година прије времена, пошто зоолошки врт у коме живе више не може да приушти њихово одржавање, рекао је за Ројтерс предсједник одбора зоолошког врта.

Панде по имену Луми и Пири, донијете су у Финску у јануару 2018. године, мјесецима након што је кинески предсједник Си Ђинпинг посјетио ту земљу и потписао заједнички споразум о заштити животиња.

Од свог оснивања 1949. године, Кина је послала панде у стране зоолошке вртове како би ојачала трговинске везе.

Зоолошки врт је уложио више од осам милиона евра у објекат у којем живе животиње и суочио се са годишњим трошковима од 1,5 милиона евра за њихово одржавање.

Зоолошки врт у Финској се надао да ће панде привући посјетиоце, али је прошле године саопштено да су умјесто тога нагомилани дугови.

Растућа инфлација је повећала трошкове, саопштио је зоолошки врт, а финска влада је 2023. одбацила молбе за државно финансирање.

Преговори о враћању животиња трајали су три године.

Повратак панди је пословна одлука коју је донио зоолошки врт, а која није укључивала финску владу и не би требало да утиче на односе двије земље, рекао је портпарол финског Министарства спољних послова.

Кинеска амбасада у Хелсинкију није одговорила на захтјев за коментар.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм