Ураган Хелен

Флорида се припрема за катастрофалан ураган

  • Извор: Агенције
  • 26.09.2024. 07:09

Ураган Хелен убрзано јача у Мексичком заливу, а метеоролози кажу да би могао достићи статус категорије 4 прије него што стигне на копно.

Хиљаде људи су под обавезним налогом за евакуацију, а јаки удари вјетра и штете се очекују на Флориди, Џорџији, Јужној Каролини, Сјеверној Каролини, Алабами и Тенесију.

Предвиђа се да ће све снажнији ураган који пријети, како су навели, катастрофалним, опасним олујним ударима и поплавама у четвртак захватити обалу заљева Флориде, док су хиљаде становника евакуисале градове дуж обале америчке државе.

Велики шумски пожари у Аргентини, страдала стока и куће

Велики шумски пожари у Аргентини, страдала стока и куће

Хелен је ојачала у урагану у сриједу средином јутра у Мексичком заљеву и "очекује се да ће донијети по живот опасне олује, снажне вјетрове и поплавне кише у великом дијелу Флориде и југоисточних дијелова Сједињених Америчких Држава", наводи Национални центар за урагане у Мајамију.

Брзина вјетрова се повећала на 137 km/h и расте како се олуја креће на сјевер.

"Предвиђа се јачање, а очекује се да ће Хелен бити велики ураган када стигне до обале Флориде Биг Бенд у четвртак увече", додао је НХЦ.

Олуја такође има потенцијал да "добро продре у унутрашњост", додаје се. Неколико држава је у конусу упозорења, а предвиђа се да ће Атланта, метропола Џорџије стотинама километара од обале Мексичког залива и чија је регија дом за пет милиона људи, до петка искусити скоро тропске олујне вјетрове и јаку кишу.

САД увеле санкције испоручиоцима иранске нафте

САД увеле санкције испоручиоцима иранске нафте

Предсједник Џо Бајден је у сриједу извијестио о олуји.

"Цијела Бајден-Харис администрација спремна је пружити даљу помоћ Флориди и другим државама на путу олује, по потреби", наводи се у саопштењу Бијеле куће.

Гувернер Флориде Рон Десантис издао је ванредно стање за готово свих 67 округа Флориде, укључујући Мајами-Дејд. Он је мобилизовао Националну гарду и позиционирао хиљаде припадника како би се припремили за могуће операције потраге и спашавања и обнављање система електричне енергије.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: