Милтон

Флорида се припрема за најјачи ураган у посљедњих стотину година, у току евакуација

  • Извор: Индекс
  • 09.10.2024. 07:14

Флорида се припрема за једну од најјачих тропских олуја у посљедњих стотину година. Ураган Милтон иде према америчкој обали, а власти позивају становнике да се хитно евакуишу.

Милтон је опет ојачао на категорију 5 и могао би бити најјача олуја која је икад погодила Флориду. Иако се предвиђа да ће ослабити прије него што стигне до копна, порашће у величини, што значи да ће се његови катастрофални утицаји осјетити на већем подручју. Очекује се да ће на обалу Флориде стићи током дана.

Предсједник Џо Бајден упозорио је становнике Флориде на хитну евакуацију уочи доласка Милтона, урагана четврте категорије, истакнувши да је ситуација "питање живота и смрти".

Градоначелница Тампе упозорила је становнике да "бјеже, или ће умријети".

Опсадно стање у Загребу: Пуцано на Дом здравља

Опсадно стање у Загребу: Пуцано на Дом здравља

Милтон доноси изузетно снажне вјетрове до 250 км/х након проласка уз сјеверни руб мексичког полуострва Yуцатан. Предвиђа се да ће олуја свом снагом ударити у густо насељено подручје Тампа Баyа данас навече, мање од двије седмице након што је ураган Хелене већ похарао државу. Становницима Флориде савјетовано је да се припреме за највећу евакуацију у посљедњих неколико година.

Људи у паници бјеже

У току је велика евакуација. Десетине хиљада људи закрчили су путеве и заглавили у саобраћају.

"Ово ће бити олуја која ће промијенити животе", рекао је за ББЦ Гералд Лемус, становник Флориде који цијели живот живи на америчком полуострву и никада се досад није евакуисао због ниједног урагана.

"Никада нисам видио да је овдје тако тихо. Сви су отишли", рекао је други становник Стеве Крист.

"Најгори ураган у 100 година"

Џо Бајден упозорио је да би ураган Милтон могао бити једна од најгорих олуја која је погодила Флориду у задњих стотину година.

"Евакуишите се сада, сада, сада," поручио је становницима, нагласивши да ће савезна влада пружити помоћ "прије, током и након" удара олује. Хиљаде припадника савезног особља већ су распоређене како би помогле у припремама и пружиле подршку током олује, додао је Бајден.

Гувернер Рон ДеСантис истакао је да је Флорида отворила десетине склоништа за оне који не могу напустити подручје погођено олујом.

Није било већих падавина у току ноћу у Јабланици у Коњицу

Није било већих падавина у току ноћу у Јабланици у Коњицу

"Имамо једно склониште које може примити 10.000 људи," рекао је он.

"Остала склоништа могу примити хиљаде. Та склоништа представљају посљедње уточиште", додао је.

ДеСантис је раније назвао олују "чудовиштем", док је Бијела кућа објавила да је Бајден отказао планирану посјету Њемачкој и Анголи како би надгледао припреме за Милтон, као и напоре за опоравак од недавног урагана Хелене.

Влада Бахама такође је издала упозорење на тропску олују за дијелове острвске државе, укључујући острва Гранд Бахама, Абацос и Бимини.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.