Тешка ситуација

Град духова - Ово је тренутно најопаснији фронт у Украјини, Руси надиру

  • Извор: Агенције
  • 14.10.2024. 19:15

"Ово је најопаснија линија фронта. Русија снажно напада. Нисмо успјели да стабилизујемо фронт. Сваки пут када се линија фронта помјери, помјеримо се и ми", каже Олександр, начелник санитета 25. бригаде украјинске војске.

Репортери Би-Би-Сија били су у близини Покровска, рударског центра око 60 км сјеверозападно од главног града Доњецке области. Љекари кажу да су недавно у једном дану излијечили 50 војника. Жртве се на ову тајну локацију довозе на лијечење након сумрака, када су мање шансе да буду нападнуте наоружаним руским дроновима.

Украјинске снаге претрпјеле су значајне губитке у жестокој борби за одбрану Покровског. Прије само неколико мјесеци град се сматрао релативно сигурним. Овдје је живјело 60.000 људи и често су војници са прве линије долазили у град да се одморе. Сада изгледа као град духова. Отишло је више од три четвртине становништва.

Откако су руске трупе заузеле град Авдијевку у фебруару, наставиле су да брзо напредују кроз регион Доњецка. Почетком октобра Русија је заузела кључни град Вухледар. Украјинска влада се слаже са војницима да су борбе око Покровска најжешће.

"Највише непријатељских напада има у правцу Покровска", саопштио је званични Кијев прошле недјеље, тврдецћи да су украјинске оружане снаге одбијале око 150 непријатељских напада скоро сваког дана у посљедње двије недјеље.

Ватра је толико жестока да ни сами војници понекад не знају како су повријеђени. 

У санитету, десет километара од фронта, војна медицинска сестра Тања држи за руку Серхија, војника са крвавим завојем преко већег дијела лица, и води га у собу за преглед. Његово стање је тешко, каже Тања. Сергијево око, лобања и мозак су повређени гелерима.

Љекари му брзо чисте ране и убризгавају антибиотике.

Убрзо стижу још петорица војника за које није јасно како су задобили повреде. Ватра може бити толико жестока и изненадна да су им ране могле настати од минобацача или експлозива баченог из дронова.

Отишао на пецање и од тада му се губи сваки траг - Нестао Ђуро Топић

Отишао на пецање и од тада му се губи сваки траг - Нестао Ђуро Топић

"Овдје је опасно. Тешко и психички и физички. Сви смо уморни, али се сналазимо", каже Јуриј, командант свих санитетских јединица бригаде. Сви војници су рањени у различито доба јутра, али су доведени тек послије ноћи јер је тада сигурније. Таква одлагања могу повећати ризик од смрти и инвалидитета.

Редов Тарас му је превијао руку да заустави крварење из ране од гелера, али сада - више од 10 сати након рањавања - рука му изгледа натечена и бледа и нема осјећаја. Доктор каже да ће можда морати да је ампутира.

У протекла 24 сата довезена су два мртва војника.

Све то указује на жестину битке за Покровск, важно саобраћајно чвориште. Пруга је редовно коришћена за евакуацију цивила из градова на линији фронта у сигурније дијелове Украјине и за снабдијевање војске.


Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм