Синдикат се противио

Грчка увела шестодневну радну седмицу

  • 03.07.2024. 22:41

Грчка је увела добровољну шестодневну радну седмицу у одабраним индустријама да би подстакла економски раст и повећала продуктивност.

На тај потез одлучила се упркос противљењу синдиката, који сматрају да овај потез неће ријешити проблем недостатка радне снаге у земљи.

Како наводе грчки званичници, шестодневна радна седмица се односи само на приватна предузећа у Грчкој која пружају услуге 24 сата дневно. У оквиру продужене радне седмице, особље у одабраним индустријама и производним погонима имаће могућност да ради додатна два сата дневно или додатну осмочасовну смјену, уз накнаду од 40 одсто на редовну дневницу, преноси Гардијан.

Из Владе Грчке, предвођене премијером Кирјакосом Мицотакисом, кажу да је поменута мјера, која је јуче ступила на снагу, неопходна због смањења броја становника и мањка квалификованих радника у Грчкој.

Процјењује се да је око 500.000 младих образованих Грка напустило земљу од почетка дужничке кризе која је избила крајем 2009. године, а Мицотакис је за ове демографске податке рекао да представљају  “темпирану бомбу”.

Синдикати су се жестоко успротивили овој мјери и назвали је “варварском” у тренутку када дио европских земаља размишља у супротном правцу и експериментише са четворочасовном радном седмицом, преноси Тањуг.

– Ове мјере је усвојила влада која је идеолошки посвећена стварању све већег профита за капитал. Већа продуктивност долази с бољим условима рада, бољим квалитетом живота запослених, а то је, сада знамо, мање радних сати, а не више – изјавио је члан извршног одбора синдиката државних службеника Адеди, Акис Сотиропулос.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:20 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    ''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  • 11:50 Братунац: Обиљежавање страдања Срба Средњег Подриња и регије Бирач, пренос

    '''Братунац: Обиљежавање страдања Срба Средњег Подриња и регије Бирач, пренос

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.