Напајања центара вјештачке интелигенције

Гугл гради седам нуклеарних електрана

  • Извор: Б92
  • 15.10.2024. 10:46

Гугл се окреће нуклеарној енергији, која би компанији требало да помогне у покретању и напајању њених АИ дата центара.

Амерички гигант је саопштио да ће се удружити са стартапом Kairos Power за изградњу седам малих нуклеарних реактора у САД. Циљ споразума је додавање 500 мегавата нуклеарне енергије из малих модуларних реактора (СМР) до краја деценије. Очекује се да ће први почети са радом до 2030. године, док ће остатак стићи до 2035. године.

То је први корпоративни договор о куповини нуклеарне енергије од СМР-ова. Мали модуларни реактори су мањи од постојећих реактора. Њихове компоненте се граде у фабрици, а не на лицу мјеста, што може помоћи у смањењу трошкова изградње у поређењу са фабрикама у пуном обиму.

Биће потребно да америчка нуклеарна регулаторна комисија одобри Каиросу пројектне и грађевинске дозволе за ове планове. Стартап је већ добио одобрење за демонстрациони реактор у Тенесију, са онлајн датумом који је планиран за 2027. 

Двије компаније нису објавиле финансијске детаље аранжмана. Гугл каже да ће структура уговора помоћи да се смање трошкови и да се раније омогући енергија за мрежу.

Експанзија вјештачке интелигенције – као и огромна количина енергије која је потребна за дата центре – довели су до неколико споразума између великих технолошких компанија и нуклеарне индустрије. У септембру, Мајкрософт је склопио споразум са "Constellation Energy" да се погон фабрике "Three Mile Island" у Пенсилванији врати на мрежу. У марту, Амазон је купио дата центар на нуклеарни погон од Тален Енерџија.


Пратите нас и путем Вибера

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Мућке (12+) (Р)

    ''Серија: Мућке (12+) (Р)