Шангај

Хаос у најнасељенијем граду на свијету: Најјачи вјетар у посљедњих 70 година

  • Извор: Индекс
  • 16.09.2024. 15:21

Уобичајено ужурбано финансијско средиште Шангаја у понедјељак је стало јер су се становници склонили у своје домове чекајући да прође тајфун Бебинка.

Олуја прве категорије, која је у понедјељак ујутро стигла до Шангаја, најјачи је тропски циклон који је погодио град у више од седам деценија.

Са брзином ветра од 151 km/h, Бебинка је погодила град од готово 25 милиона становника око 7.30 ујутру по локалном времену, извијестили су државни медији, што је најјача олуја која је погодила Шангај од тајфуна Глориа 1949. године.

Киша је лила по граду, а јаки вјетрови су срушили више од 10.000 стабала широм Шангаја, док је више од 400.000 људи евакуисано из угрожених домова.

Према извјештајима медија, распоређено је више од 56.000 спасилаца, а до раног поподнева пријављена је само једна повријеђена особа.

Од недјеље увече отказано је више од 1.400 летова са два градска аеродрома и више од 570 путничких возова, што је пореметило планове многим људима који путују због Јесењег фестивала, тродневног државног празника у Кини.

Паркови и пословни простори су затворени јер су четири округа у Шангају издала упозорење највишег нивоа. Неке услуге метроа су прекинуте, а ауто-путеви и надвожњаци су затворени за саобраћај или су уведена посебна ограничења брзине.

Одмаралишта у Шангају, укључујући Схангхаи Диснеy Ресорт, Ђинђианг забавни парк и Шангајски парк дивљих животиња, привремено су затворени, а многи трајекти су обустављени.

Олуја је у понедјељак поподне прешла из Шангаја у сусједну провинцију Ђиангсу, иако се очекује да ће киша наставити да пада у кинеској финансијској пријестоници до краја дана.

Удари јаких тајфуна ријетко погађају Шангај и углавном су уобичајени за јужније дијелове Кине.

Јаги, разорна олуја 4. категорије, прошле недјеље је погодила провинцију Хаинан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: