Путеви под водом

Хаос у Великој Британији: Упаљен наранџасти аларм због киша

  • Извор: Агенције
  • 23.09.2024. 13:06

За милионе људи у Британији на снази је наранџасто упозорење на временске прилике, а у неким областима би требало да падне количина кише која просјечно падне за више од мјесец дана.

Метеоролози упозоравају на грмљавину, потенцијалне поплаве, отежане услове за вожњу и кашњења у јавном превозу.

Агенција за животну средину (ЕА) позива људе да пажљиво планирају своја путовања јер упозоравају на "значајне" поплаве у дијеловима Енглеске.

Сара Кук, менаџерка за контролу поплава, рекла је да би "упорне јаке кише и олује са грмљавином" могле да изазову поплаве имања и ометање путовања у "урбаним областима и сливовима који брзо реагују на падавине".

Она је рекла да су тимови ЕА на терену и "спремни да подрже локалне власти" брзим одговором.

"Позивамо људе да пажљиво планирају своја путовања, да се придржавају савјета локалних хитних служби на путевима и да не возе кроз поплавне воде - често је дубље него што изгледа и само 30 центиметара текуће воде је довољно да баш аутомобил почне да плута", рекла је она.

Мет Офис (британски национални метеоролошки сервис)  је данас издао и жуто и наранџасто упозорење на временске прилике које покрива дијелове Енглеске.

Наранџасто упозорење за јаку кишу трајаће до 21 сат и захватиће Бат, Бристол, Оксфорд и све до Нортемптона.

Метеоролози кажу да прскање и поплаве могу довести до отежаних услова за вожњу и неких затварања путева, док би домови и зграде могли бити поплављени, а кашњења и отказивање јавног превоза су "вјероватни".

Такође постоји могућност нестанка струје и губитка других услуга, саопштио је Мет Офис. Мање, жуто упозорење на кишу такође је на снази до поноћи у Велсу, јужној Енглеској, сјеверозападној Енглеској и до области Мидлсброа.

Затворени путеви широм острва

Неколико путева је затворено широм Бедфордшира и Хертфордшира након "великих поплава" током ноћи, саопштила је полиција.

Обилне падавине су довеле до тога да области као што су Данстејбл и Хитчин буду дјелимично поплављене.

Полиција Бедфордшира саопштила је да је дио улице Данејбл Хај Стрит затворен због "велике поплаве", а возачи су упозорени да избјегавају ту област и иду алтернативним путевима.

На снимцима на друштвеним мрежама виде се аутомобили који се боре да газе кроз воду.

12 области под упозорењем

Упозорења о поплавама активна су јутрос у 12 области широм Енглеске.

Предвиђена је даља киша током понедјељка, саопштиле су власти, а онима који буду погођени поплавама препоручено је да се помијерају на виши терен ако буде потребно.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска