Швајцарска

Хапшења послије прве употребе капсуле за самоубиство

  • Извор: СРНА
  • 24.09.2024. 17:40

Швајцарска полиција ухапсила је неколико особа након што је први пут употријебљена капсула контроверзног футуристичког изгледа дизајнирана да омогући њеном кориснику да изврши самоубиство, саопштиле су власти.

Полиција у сјеверном кантону Шафхаузену саопштила је да је такозвана капсула Сарко јуче постављена у шуми у општини Мерихаузен.

Тужиоци у Шафхаузену покренули су кривичне поступке против неколико особа због "навођења, помагања и подржавања самоубиства", наводи се у полицијском саопштењу и додаје да је неколико особа приведено, без детаља о њима или преминулом лицу.

Портпарол групе "Посљедње уточиште", која стоји иза капсуле, рекао је да је преминула Американка стара 64 године која је патила од тешког облика ослабљеног имунолошког система.

Флоријан Вилет, копредсједник "Посљедњег уточишта", налази се међу четири приведене особе заједно са холандским новинаром и двојицом Швајцараца, рекао је портпарол.

Вилет је у саопштењу компаније описао смрт Американке као "мирну, брзу и достојанствену".

Портпарол "Посљедњег уточишта" рекао је да је жена прошла психијатријску процјену прије него што је окончала свој живот.

Капсула "Сарко" изазива смрт када његов корисник унутра испусти гас азот, чиме се снижава количина кисеоника на смртоносан ниво.

Ово је идеја Филипа Ничеа, аустралијског љекара познатог по свом раду на асистираном самоубиству од деведесетих година прошлог вијека.

Швајцарска је магнет за заговорнике асистираног самоубиства због закона који га тамо чине легалним. Компанија "Посљедње уточиште" саопштила је да је добила правни савјет да се то може примијенити.

Капсула је привукла велику медијску пажњу и покренула дискусију унутар власти о томе да ли је треба дозволити или не.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм