Ибрахим Акил

Хезболах потврдио: Убијен један од врховних вођа!

  • Извор: Агенције
  • 21.09.2024. 08:57

Хезболах је рано јутрос потврдио да је убијен високи војни командант те либанске групе, Ибрахим Акил.

У саопштењу Хезболаха наведено је да је убијен "један од врховних вођа" те групе, али нису изнесени детаљи, преноси Ројтерс.

Израелска војска и неименовани безбједносни извор у Либану навели су да је Акил убијен у израелском нападу на Бејрут у петак.

Кључан човјек Хезболаха преварио смрт у експлозији пејџера, сад погинуо у нападу на Бејрут?

Кључан човјек Хезболаха преварио смрт у експлозији пејџера, сад погинуо у нападу на Бејрут?

Палестинска милитантна група Хамас изразила је жаљење због убиства Акила, описујући то као "злочин и лудост", за које ће, како је наведено, "Израел платити цијену".

У јучерашњем ваздушном нападу израелске војске на предграђе Бејрута убијено је најмање 12 особа, а 66 је рањено, од којих је девет у тешком стању, саопштило је либанско Министарство здравља, а пренио АП.

Израелска војска саопштила је јуче да је извела "циљани напад" на либанску престоницу, док су два безбједносна извора рекла Ројтерсу да је погођено јужно предграђе Бејрута и да је на мети напада био један од вођа Хезболаха.

Обраћање шефа Хезболаха: Израел је прешао све црвене линије!

Обраћање шефа Хезболаха: Израел је прешао све црвене линије!

Портпарол израелске војске Данијел Хагари изјавио је да је у нападу на јужни кварт Дахија у Бејруту био мета и да је убијен Ибрахим Акил, командант Хезболахових елитних Радван снага, као и 10 других оперативаца Хезболаха.

Акил је био у највишем војном тијелу Хезболаха, Савјету за џихад, а САД су га санкционисале због учешћа у два терористичка напада 1983. године у којима је убијено више од 300 људи у америчкој амбасади у Бејруту и ​​касарни америчког маринског корпуса.   

Јучерашњи удар на Бејрут је први израелски напад таквих размјера на либанску престоницу послије више мјесеци, а изведен је након што је Хезболах засуо ракетама сјеверни Израел у знак одмазде због масовног напада раније ове недјеље у којем су пејџери и воки-токија чланова Хезболаха експлодирали у исто вријеме.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:10 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 13:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.