Сјеверна Калифорнија

Хиљаде птица падале мртве: Очајни научници открили узрок

  • Извор: Агенције
  • 17.10.2024. 19:36

Више од 94 хиљаде птица угинуло је у националном резервату Језеро Тул у Сјеверној Калифорнији, а очајни научници су открили шта је узрок.

Како су навели, птице је убио ботулизам - бактеријска болест која узрокује парализу мишића. Ово је најгори такав инцидент те врсте икада забиљежен на том језеру.

"Болесне птице често не могу контролисати своје мишиће и угуше се у води. Веома је мучно то гледати", рекла је биолог и орнитолог Тереса Викс из "Бирд Елајенс оф Орегон" за "Гардијан".

Који знаци ће бити пуни пара до краја године?

Који знаци ће бити пуни пара до краја године?

Иако је за сада пошаст локалних размјера, епидемија и катастрофално одумирање повезани су с глобалним проблемима укључујући смањење мочварних подручја, све већу потражњу за ограниченим водним ресурсима, хидролошка преусмјеравања и загријавање.

Овакве врсте епидемија могу се догодити у било којем дијелу свијета и чини се да је ријеч о феномену који је у порасту, тврди Ендру Фарнсворт, научник у орнитолошкој лабораторији "Корнел" који проучава миграцију птица.

"С обзиром на све веће температуре, суше, интензивне кишне периоде праћене сушењем... Обиљежја климатских промјена су свуда", рекао је Фарнсворт.

Пошаст која је усмртила птице узрокована је токсином који ствара посебна врста бактерије (Клостридиум ботулинум) која успијева у топлим, стајаћим и ниским нивоима воде.

CV Јоване Јеремић је хит на мрежама: Говори ове језике

CV Јоване Јеремић је хит на мрежама: Говори ове језике

Ботулизам такође може утицати на људе, иако у овом случају није забиљежен ниједан случај преноса. Овакви су случајеви забиљежени широм свијета, али иначе узрокују много мање смрти. Избијање ботулизма 2020. године узроковано сличним условима убило је процијењених 60 хиљада птица на језеру Туле. Иако је ситуација и тада била веома лоша, ипак је била нешто боља него данас.

Борба за птице траје, па се језеро пуни водом. То чине људи, настојећи успорити избијање епидемије. Али, количина коју су пустили није довољна, па хиљаду птица умире сваки дан. Због тога научници предвиђају да ће их на крају ова епидемија убити више од стотину хиљада. Ипак, надају се да ће се ситуација поправити крајем овог мјесеца, са захлађењем.

Иако се ботулизам природно јавља, опсег ове епидемије је обесхрабрујући, рекао је Џон Враденбург, надзорни биолог из Националног резервата за дивље животиње Кламат Басин.

"Мочваре се смањују широм западних САД због климатских промјена, промјена у функцији екосистема и све веће потражње за ограниченим водним ресурсима", додао је.

Пјевачица шокирала признањем: ''Вољела сам ожењеног мушкарца''

Пјевачица шокирала признањем: ''Вољела сам ожењеног мушкарца''

Језеро Туле и друге ријеке, језера и потоци у близини подручја су веома важни у вријеме миграције птица, јер многе тамо застају да се одморе. Многе од њих су ове године настрадале.

Рехабилитатори дивљих животиња Мери Траверс и Џенуари Бил и њихова организација Бирд Елај Икс лијечили су око 1.500 обољелих животиња и успјешно пустили у дивљину њих више од 900. Не постоји лијек за отров ботулизма, али уз подршку његу и у окружењу без стреса, већина се птица може опоравити током једне седмице, рекли су.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    'Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:00 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:15 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)