Одлучни да се освете

ИДФ: Наставићемо да нападамо циљеве Хезболаха у Бејруту

  • Извор: Танјуг
  • 03.10.2024. 23:01

Израелска војска (ИДФ) саопштила је данас ће наставити да напада циљеве Хезболаха у Бејруту, долини Бека и у јужном Либану.

Начелник Генералштаба ИДФ Херци Халеви рекао је у видео-поруци да је војска "одлучна да уништи" инфраструктуру Хезболаха у близини либанске границе и да ће наставити да наноси штету тој милитантној групи, пише Си-Ен-Ен (ЦНН).

Халеви је рекао да враћање становника близу границе њиховим домовима "значи уништавање терористичке инфраструктуре коју је Хезболах изградио у близини границе како би могли да упадају у израелске заједнице и убијају цивиле".

- Одлучни смо у томе да уништимо ову инфраструктуру и елиминишемо све присутне. Нећемо дозволити да се Хезболах формира на овим мјестима - рекао је он.

Израел је оптужио Хезболах за постављање оружја испод стамбених зграда у Бејруту, док израелски политички лидери пркосе међународним позивима на уздржаност.

Халеви је такође рекао да су израелске трупе "спремније и обученије него икада раније и да имају искуство из операција у Гази".

Ројтерс је објавио да Вашингтон мисли да Израел још није донио коначну одлуку око тога да ли ће да нападне иранска нафтна постројења.

- Сједињене Америчке Државе не вјерују да је Израел одлучио како да одговори на ирански напад, укључујући и одлуку око тога да ли да гађа нафтна постројења. Они (Израелци) још увијек одлучују шта ће тачно урадити - рекао је амерички званичник, неколико дана након што је Техеран напао Израел са око 200 балистичких пројектила.

Израел је синоћ бомбардовао центар Бејрута и у том нападу, како је навело либанско министарство здравља, погинуло је девет особа.

Израел, који се скоро годину дана бори против Хамаса у Гази, послао је своје трупе у јужни Либан након двонедјељних интензивних ваздушних напада.

Тел Авив наводи да је циљ његових операција у Либану да омогући десетинама хиљада својих грађана расељених због бомбардовања Хезболаха током рата у Гази да се безбједно врате кући.

Либанска војска је саопштила да су данас два војника погинула у израелским нападима у одвојеним инцидентима на југу Либана.

Група цивилне одбране повезана са Хезболахом изјавила је да је седам чланова њеног особља, укључујуц́и два медицинска радника, убијено у нападу у Бејруту.

Израел је, такође, саопштио да је гађао зграду општине у јужном либанском граду Бинт Јбеил, када је погинуло 15 припадника Хезболаха и уништено много оружја.

Пратите нас и путем Вибера