У Алпама

Италија и Швајцарска морају кориговати границу због климатских промјена

  • Извор: Индекс
  • 30.09.2024. 13:40

Швајцарска и Италија прекројиле су дио своје границе у Алпама због отапања глечера узрокованог климатским промјенама. Дио границе налазиће се испод Матерхорна, једне од највиших планина у Европи, у близини бројних популарних скијалишта.

Велики дијелови швајцарско-италијанске границе одређени су гребенима глечера или подручјима вјечног снијега, али топљење глечера узроковало је помицање ових природних граница, што је довело до тога да обје земље траже исправљање границе. Швајцарска је у петак службено одобрила споразум о промјени, али Италија то тек треба учинити. Ово слиједи након нацрта споразума заједничке швајцарско-италијанске комисије из маја прошле године.

Прошле је године Гламос упозорио да се неки швајцарски глечери смањују тако брзо да је мало вјероватно да се могу спасити, чак и ако се глобалне температуре задрже унутар циљаног пораста од 1.5 целзијевих степени према Паришком климатском споразуму.

Стручњаци кажу да би без смањења стакленичких гасова повезаних с глобалним промјенама већи глечери попут Алеча - који није на граници - могли нестати унутар једне генерације. На швајцарским глечерима посљедњих је година дошло до бројних открића због њихова отапања и брзог скупљања.

У јулу прошле године потврђено је да су људски остаци пронађени у близини Матерхорна припадали њемачком алпинисту несталом 1986. Пењачи који су прелазили глечер Теодул изнад Цермата примијетили су планинарску чизму и дерезе како извирују из леда.

Године 2022. олупина авиона који се срушио 1968. изронила је из глечера Алеч, а тијело несталог британског пењача Џонатама Конвила открио је 2014. године пилот хеликоптера који је уочио нешто необично док је достављао залихе у планинарски дом на Матерхорну.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска