Украдена прије двије године

Италија вратила Канади украдени портрет Винстона Черчила

  • Извор: Агенције
  • 20.09.2024. 04:08

Италија је вратила Канади портретну фотографију британског ратног премијера Винстона Черчила, која је украдена из хотела у Онтарију прије двије године и на аукцији продата једном италијанском адвокату, који није био упознат с крађом.

Фотографију познату као "лав који риче" усликао је фотограф Јусуф Карш 1941. године, непосредно након што је британски лидер одржао говор у канадском парламенту.

Черчил држи руку на куку и мршти се ка објективу, што је Карш приписао чињеници да је мало прије него што га је усликао, узео цигару из руке премијера, преноси Ројтерс.

Слика се годинама налазила у хотелу Фермонт Шато Лорије, гдје је јерменско-канадски фотограф некада имао студио, али је особље схватило у августу 2022. да је оригинална слика замијењена потписаном копијом.

Накнадна истрага је показала да је слика нестала из хотела током божићних празника 2021. и да ју је аукцијска кућа у Лондону продала у мају 2022. адвокату Николи Касинелију, који је пристао да је врати када је сазнао истину.

''Мислим да, ако ју је господин Карш поклонио хотелу, то значи да је заиста желио да остане тамо“, рекао је Касинели током церемоније у канадској амбасади у четвртак.

Директорка канадског хотела Женевив Дима је напоменула да се ради о чувеној фотографији, која је дио историје тог хотела.

Канадски медији су пренијели да је ухапшен мушкарац из Онтарија и оптужен за крађу фотографије.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: