Гађано 20 циљева

Израел напао војне циљеве у Ирану: Напад трајао пет сати

  • Извор: Танјуг
  • 26.10.2024. 08:19

Израелска војска напала је Иран протекле ноћи, а током напада, који су трајали пет сати, гађано је 20 циљева у тој земљи, јавио је Ројтерс.

Серија експлозија зачула се у околини Техерана убрзо након што је израелска војска објавила да су у току напади на војне циљеве у Ирану као знак одмазде за ирански напад на Израел који је изведен 1. октобра.

О експлозијама је јавила и иранска агенција Тасним, блиска Иранској револуционарној гарди.

Прије почетка напада, о акцији израелске војске обавештена је и Бијела кућа.

Власти у Техерану најављују одговор на израелски напад, преноси Тан‌југ.

Високи званичник америчке администрације рекао је за Ројтерс да је Израел напао војне локације у Ирану као сразмерни одговор на раније нападе Техерана, са малим ризиком да та акција за посљедицу има цивилне жртве.

"Ово би требало да буде крај директне размене ватре између двије земље", рекао је амерички званичник, наводећи да су САД имале више директних и индиректних канала комуникације са Ираном током којих су јасно изнијеле свој став.

Иран је саопштио јутрос да се његов систем противваздушне одбране успјешно супротставио израелским нападима, али да је било "ограничене штете" на појединим локацијама.

Иранска противваздушна одбрана саопштила је да је Израел напао војне циљеве у провинцијама Техеран, Кузестан и Илам.

Израелски јавни сервис објавио је јутрос да је операција против Ирана завршена након три таласа удара.

Напад одмазде завршен, циљеви успешно постигнути

Циљеви напада који су протекле ноћи изведени на Иран, у оквиру војне операције под шифрованим називом "Дани покајања", успјешно су постигнути, саопштила је израелска војска.

"Напад одмазде је завршен и његови циљеви су постигнути", рекао је портпарол израелске војске Данијел Хагари на конференцији за новинаре.

"Сада Израел има већу слободу д‌јеловања у Ирану. Иран је два пута ударио на Израел... и платио је цијену за то", нагласио је Хагари.

Он је додао да је Израел фокусиран на циљеве рата у Гази и Либану, а да је Иран тај који наставља да "тежи ка широкој регионалној ескалацији".

Хагари је саопштио да су мете које су погођене у Ирану протекле ноћи одабране из "широке групе циљева".

"Знаћемо како да изаберемо додатне мете и да их погодимо уколико је потребно. Ово је јасна порука - ко год да пријети Израелу, скупо ће то платити", нагласио је израелски званичник.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:10 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)