Саопштили званичници

Израелска војска заузела цијелу границу између Газе и Египта дугу 14 километара

  • Извор: Агенције
  • 30.05.2024. 07:16

Израелске снаге преузеле су контролу над тампон зоном дуж границе између појаса Газе и Египта, саопштила је у сриједу војска те земље, дајући Израелу ефективну власт над цијелом копненом границом палестинске територије.

Израел је такође наставио смртоносне нападе на Рафах у јужној Гази упркос наредби Међународног суда правде да се окончају напади на град, у који се раније склонила половина од 2,3 милиона становника Газе.

На телевизијском брифингу, главни војни портпарол Даниел Хагари рекао је да су израелске снаге преузеле "оперативну" контролу над "филаделфијским коридором", користећи кодни назив израелске војске за коридор дуг 14 километара дуж једине границе Појаса Газе са Египтом.

Покренута производња првог турског тенка

Покренута производња првог турског тенка

"Коридор Филаделфија служио је као линија 'кисеоника' за Хамас, који је редовно користио за кријумчарење оружја у подручје појаса Газе", рекао је Хагари.

Хагари није навео на шта се односи "оперативна" контрола, али је израелски војни званичник раније рекао да су израелске "чизме на земљи" дуж дијелова коридора.

Граница с Египтом дуж јужног руба била је једина копнена граница Појаса Газе коју Израел није директно контролисао. Раније у сриједу, Израел је послао тенкове у нападе на Рафах.

Влада у Берлину одобрила продужење мандата њемачких војника у мисији Кфора

Влада у Берлину одобрила продужење мандата њемачких војника у мисији Кфора

Они су у уторак први пут ушли у срце Рафаха упркос наредби највишег суда Уједињених нација да се одмах заустави напад на град.

Свјетски суд је рекао да Израел није објаснио како ће заштитити евакуисане из Рафаха и осигурати храну, воду и лијекове. Својом пресудом Хамас је такође позвао да одмах и безусловно ослободи таоце одведене из Израела 7. октобра.

Становници Рафаха рекли су да су израелски тенкови ушли у Тел Ал-Султан на западу и Јибну и близу Схабоуре, а након тога су се повукли према тампон зони на граници с Египтом, умјесто да остану на мјесту као у другим офанзивама.

Володин: Зеленски је одметник, починио је државни злочин

Володин: Зеленски је одметник, починио је државни злочин

"Примили смо позиве у помоћ од становника Тел Ал-Султана гдје су беспилотне летјелице циљале расељене грађане док су се кретали из подручја у којима су боравили према сигурном територију", рекао је замјеник директора хитне помоћи и хитних служби у Рафаху, Хаитам ал Хамс, пренио је портал Кликс.

Палестински здравствени званичници рекли су да је 19 цивила убијено у израелским ваздушним нападима и гранатирању широм Газе. Израел оптужује милитанте Хамаса да се крију међу цивилима, што Хамас пориче.

Пратите нас и путем Вибера