Опасна реторика

Јавни линч Доналда Трампа прије покушаја убиства

  • Извор: АТВ
  • 15.07.2024. 19:09

Док је Доналд Трамп био на челу Сједињених америчких држава често су се од његових противника могле чуте разне пријетње. Неки су тако јавно говорили да би разнијели Бијелу кућу. Годинама уназад, чуло се и "Смакните га“, "Он је пријетња за Америку“.

"Видјели смо на случају Трампа, чак и Роберта Фица у Словачкој, да то такође може утицати на људе који су да кажем мање стабилни психички, навијачки настројени, да потегну за тако нечим као што је покушај убиства“, каже професор на Факултету безбједносних наука Саша Мићин. 

"Ово је истовремено израз немоћи дубоке државе демократа у САД-у који су до сада искористили многобројне методе да елиминишу Доналда Трампа из трке“, каже декан Факултета за безбједност и заштиту Независног универзитета Бањалука Слободан Жупљанин.

Оштре и опасне реторике не мањка ни у БиХ. И то од бошњачких функционера. Министар унутрашњих послова другог ентитета снима спотове са ратним заставама тзв Армије БиХ, док Зукан Хелез дрон назива "пеницилином за раздруживање“. 

Милораду Додику, предсједнику Српске, из Сарајева је стигло и озбиљније упозорење. 

"Желио бих поручити Милораду Додику, с обзиром да се ово преноси, да се не игра са ватром. Ватра, Милораде, зна бити јако опасна, на њу се најприје могу опржити они који је пале а посебно они који ватру потцјењују“, рекао је делегат у Дому народа ФБиХ Харис Захирагић.

Безбједност званичника треба подићи на виши ниво, сматрају  безбједњаци. Поручују  да се пријетње морају схватити озбиљно. 

"Имате константне нападе на Предсједника Републике Српске и руководство, а нису мале ни пријетње које долазе било путем јавно изговорене ријечи било путем неких дописа, јавних, тајних, односно анонимних писама итд“, каже професор на Факултету безбједносних наука Саша Мићин. 

Из МУП-а Српске исте поруке. Кажу да је потребно веће обезбјеђење предсједника Републике. Покушај убиства Трампа упозорење је за све лидере свијета.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.