Влада добија милион долара

Кинеске панде поново стигле у Вашингтон

  • Извор: Агенције
  • 15.10.2024. 21:31

Скоро годину дана пошто су три популарне панде - Мео Шианг, Тиан Тиан и њихово младунче Сиао Кју Ји враћени у Кину, нове панде стигле су данас у Америку.

Трогодишње панде Бао Ли и Ћинг Бао из Кине су слетеле на аеродром Далес близу Вашингтона и потом транспортоване у Национални зоо врт.

- За пут су им спаковани кукурузни хљеб, бамбус и шаргарепе, лијекови и вода -наведено је у саопштењу кинеског Удружења за заштиту дивљих животиња.

Панде ће вјероватно бити у карантину неко вријеме прије него што посјетиоци зоо врта могу да их виде, преноси Глас Америке.

Бао Ли и Ћинг Бао долазе у Вашингтон у склопу десетогодишњег уговора САД са кинеским властима. Претходни уговор је истекао прошле године због чега су неки били забринути да ће, због растућих дипломатских тензија између САД и Кине, трпети и "крзнени амбасадори пријатељства", како називају панде.

Међутим, у новембру прошле године је кинески предсједник Си Ђинпинг јавно рекао да жели да настави програм размјене панди. Нови пар је ове године стигао и у зоолошки врт у Сан Дијегу, а најављен је долазак панди и у Сан Франциско.

Национални зоо врт у Вашингтону није објавио под којим условима поново добија панде. Али, у мају ове године су објавили да панде поново стижу, а у том промотивном видеу се појављује и прва дама САД Џил Бајден.

Посјетиоци Националног зоолошког врта у Вашингтону моћи ће да виде џиновске панде тек послије периода карантина и аклиматизације.

Како наводи Си-Би-Ес Нјуз, пар панди стиже у Вашингтон на основу споразума које су САД постигле са кинеским властима.

Претходни уговори су подразумијевали да кинеска влада добија милион долара годишње од САД, по панди. Ако се у међувремену роди и неко младунче, договор је да се оно врати у Кину прије него што напуни четири године.

Панде су постале незванични симбол Вашингтона - први пар стигао је још 1972. године, послије историјске посјете тадашњег предсједника Ричарда Никсона Кини.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: