Орка одломила кормило брода

Китови убице поново нападају

  • Извор: Телеграф
  • 14.05.2024. 22:27

Један једрењак завршио је на дну мора код Гибралтара након најновијег напада кита убица који су од 2020. године потопили више бродова.

Чланови посаде брода позвали су спасиоце у недјељу око девет сати и пријавили да су орке оштетиле њихово пловило код крта Спартел, у водама Марока.

Посада је рекла да је осјетила страшне ударе у труп, а да им је потом оштећено кормило. Морнари су примијетили да вода почиње да улази у брод и страховали су да ће сваког часа потонути, преноси Ел Паис.

Срећом, њих је сат времена касније успјела да спаси посада танкера који се налазио у близини. Једрењак је на крају завршио на дну мора.

Стручњаци вјерују да је за прво потапање брода ове године одговорно јато од 15 иберијских китова убица, познатих као гладис.

Јато, предвођено Бијелим, Црним и Сивим Гладисом, креће се између сјевера Иберијског полуострва и Гибралтарског мореуза и уништила је неколико чамаца током година.

Они су повезани са укупно седам бродолома - пет једрилица и два рибарска брода - и стотинама застрашујућих сусрета у којима су напали чамце у области код Гибралтара, Шпаније, Португала, Француске и Марока.

Стручњаци кажу да је ударање у чамце само игра за морске сисаре и знак "дружења", а не борба за опстанак.

Оперативна група за Атлантске орке (ГТОА) забиљежила је најмање 673 интеракције - када китови убице приђу чамцима са или без контакта - између јата орки и пловила од 2020. године.

Студија у Науци о морским сисарима из 2022. године закључила је да напади на мале чамце прате исти образац: орке се придружују у приближавању са крме, онеспособљавају чамац ударајући у кормило, а затим губе интересовање.

Орке вјероватно уче друге јединке како да јуре и нападну бродове, поготово њихове младунце, сматрају експерти.

Неки вјерују и да су китови убице научили како да зауставе брод, па сад уче и друге јединке да то исто ударе.

Подсјетимо, прошле године оштећено је више десетина бродава у нападима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: