БРИКС

Ко је Џон Шиптон: Асанжов отац који се захвалио Путину и тако разљутио Запад

  • 23.10.2024. 19:33

Аустралијски архитекта Џон Шиптон, отац Џулијана Асанжа, изазвао је огромно интересовање јавности, нарочито западне, када се у интервјуу РИА Новостима захвалио руском предсједнику Владимиру Путину.

"Ваш предсједник Путин је 2012. године био први шеф државе који је бранио Џулијанове интересе као издавача и грађанина у вријеме када је Џулијан био на мети свих прљавих лажи и клевета из САД, Уједињеног Краљевства и Аустралије", рекао је Шиптон.

Његова изјава одмах је узбуркала духове на Западу, нарочито зато што је у истом интервјуу хвалио мађарског и словачког премијера Виктора Орбана и Роберта Фица што се "боре за квалитет својих држава против ЕУ" и потом оптужио Запад да организује обојене револуције широм постсовјетског простора.

Бајден не разматра помиловање Асанжа

Бајден не разматра помиловање Асанжа

"Мало људи је свјесно колико је велика пропаганда коју шире САД", рекао је и додао да су невладине организације и новинске агенције, новински издавачи и новинари под јаким утицајем владе Сједињених Држава како би покушали да поткопају кохезију државе.

Шиптон, који себе описује као антиратног активисту, оптужен је да је апологета Путиновог режима. Критиковали су га што је присуствовао проруском митингу након почетка Специјалне војне операције, иако је он тврдио да је тамо био само да би говорио о свом сину који је био затворен годинама.

Такође се суочио са тешким критикама 2013. када је предводио делегацију Викиликс партије у Сирију да се састане са Башаром ел Асадом (оним истим чију помоћ ЕУ сада тражи) и да одржи разговоре са бројним високим сиријским званичницима.

Асанж ће се појавити у јавности када се опорави

Асанж ће се појавити у јавности када се опорави



Сам Асанж је такође оптужен за "дослух" са Русијом због објављивања мејлова Хилари Клинтон које су му, тврде амерички обавјештајни званичници, прослеђивали руски војни обавјештајци.

У одвојеном интервјуу за РТ, Шиптон је рекао да се нада да ће током посјете самиту БРИКС-а, "пружити руку пријатељства руском народу".

"Само миром између Запада и Русије… свијет може да живи у некој врсти хармоније без сталног страха од уништења атомским оружјем", рекао је он.

Ако су и показивали или осјећали солидарност са оснивачем Викиликса Џулијаном Асанжом - који је послије 14-годишње агоније коначно слободан човјек - западни медији нису могли да пређу преко изјава овог "русофила" и одмах су пожурили да објаве да је ријеч о човјеку који је "напустио" свог сина и "годинама није био у контакту са њим".

То што је од хапшења и затварања сина, Шиптон неуморно путовао по свијету, састајао се са дипломатама, политичарима, организацијама за људска права и активистима како би подигао свијест о Асанжовом случају, више није важно.

Као што није битно ни што је гласно говорио о импликацијама Асанжовог кривичног гоњења на слободу штампе. Све што је сада, када је "пружио руку Русији", битно су разлози зашто није био присутан приликом одрастања сина.

У причу се укључила и Асанжова супруга Стела која је поручила да њен свекар не говори у име њеног мужа.

"Као што свако ко је пратио Џулијана већ зна, Џулијан вјерује у екстремни скептицизам када су у питању све државе са великим обавјештајним секторима и које су починиле ратне злочине, бавиле се цензуром или покушавале да затворе или убију новинаре", рекла је она. "Наша породица је културно и политички разнолика и вечере су понекад... занимљиве!"

На питање "Њујорк поста" зашто је напустио своје дијете када је Асанж имао три и није имао контакта са њим све док оснивач Викиликса није био у двадесетим, Шиптон је кратко одговорио: "То се никога не тиче и то је инвазија на приватност."

"Како би детаљи мог раног живота и Џулијановог раног живота помогли, за мене је потпуна мистерија", рекао је Шиптон. "Осим ако не постоји магични пудинг у који можете да их ставите и на неки начин га претворите у кључ који отвара врата његове ћелије ... чини ми се да је то само инвазија на приватност."

Моја улога сада је да извучем свог сина "из сра*а", рекао је прије него што је Асанж склопио нагодбу са САД.

(РТ Балкан)

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Велике битке Другог свјетског рата

    'Велике битке Другог свјетског рата

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:10 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:25 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)