Џонсон открио у својим мемоарима

Краљица Елизабета није умрла од старости

  • 30.09.2024. 18:23

Предсједник Француске Емануел Макрон покушао је да натјера Велику Британију да пати због изласка из Европске уније, написао је бивши британски премијер Борис Џонсон у својим новим мемоарима.

У најновијем одломку из његових мемоара "Ослобођен", Џонсон је оптужио предсједника Француске да користи нерегуларну миграцију као "оружје" за подривање Брегзита, пренио је Политико.

Додао је да је Макрон изгледа спреман да затвори очи пред бандама које кријумчаре људе преко Ламанша и тврди да француски лидер види Бреxит као "страшно увриједљив потез према ЕУ и његовом виђењу свијета."

Постојала су, како тврди Џонсон, "многа питања око којих, када би му се пружила прилика, не би оклијевао да 'заврне' Британију која се одлучила за Брегзит", задајући "казнени ударац" и остављајући Џонсона да "више-мање очајава" због предсједника Француске.

Двојица лидера имали су хладан однос када је Џонсон био на функцији, са оштрим неслагањима око Брегзита, рата у Украјини и права на риболов, између осталог.

"Макрон је био против поновног преговора о британском споразуму о Сјеверној Ирској након Бреxита", наводи Џонсон.

Покојна британска краљица Елизабета 2 патила је од рака костију у посљедњим годинама живота, написао је Џонсон у својим мемоарима који би требали били објављени сљедећег мјесеца.

Према кратком исјечку из мемоара који би требали бити објављени под насловом "Ослобођен", Џонсон је знао "годину или више" да је Елизабета имала "облик рака костију", и то у вријеме када је поднио оставку 2022, свега два дана прије њене смрти, пренио је Политико, додајући да је то први пут да је некадашњи високи британски функционер навео да узорк њене смрти није "старост", како је наведено у њеној смртовници, преноси Еуроњуз.

У опису свог посљедњег сусрета са Елизабетом 2, Џонсон је навео да је изгледала "бљеђе и погрбљеније него иначе", да је имала "тамне модрице на рукама и зглобовима, вјероватно од инфузије и ињекција". Навео је да њено расположење "није било потпуно урушено њеном болешћу", додајући да је "с времена на вријеме у њиховом разговору она је и даље сијала оним великим осмијехом у својој изненадној љепоти која подиже расположење".

Џонсон је написао да му је краљица често говорила неке информације прије него што би до њега стигле званичним путем, укључујући и оне о инциденту када је авион Краљевског ваздухопловства пао са носача авиона. 

Политико наводи да је краљичино здравље било строго чувана тајна током њене владавине и да су информације о састанцима између премијера и монарха обично повјерљиве.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:25 Страначка хроника

    ''Страначка хроника

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм