Рецепт

Лагане, мекане и савршене: Испробајте посне палачинке

  • 14.03.2025. 15:10

Посне палачинке се могу филовати џемом, воћем или посним кремом.

Састојци:

1 шоља брашна (пшенично, спелтино или хељдино)

1 шоља газиране воде

прстохват соли

пола кашичице прашка за пециво

1 кашичица шећера

Припрема:

Палачинке су један од најомиљенијих десерата широм свијета, а добра вијест је да их можете припремити и током поста, без млијека и јаја. Ове посне палачинке на води су лагане, мекане и савршене за доручак, ужину или уз поподневну кафу.

Иако се припремају од само неколико једноставних састојака, тајна њихове савршене текстуре лежи у употреби газиране воде, која им даје лаганост и ваздушасту структуру. Можете их комбиновати са разним посним филовима – џемом, воћем, орасима.

У дубљој чинији помијешајте брашно, со, прашак за пециво и шећер. Постепено додајте газирану воду уз непрестано мијешање док не добијете глатко тијесто без грудвица. Оставите тијесто да одмори 5-10 минута. Загријте тигањ, па сипајте кутлачом мало смјесе и распоредите је равномерно. Пеците палачинке на средњој температури док не порумене с једне стране, затим их пажљиво окрените и пеците још минут-два. Филујте палачинке по жељи и послужите док су још топле.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: