Посне палачинке се могу филовати џемом, воћем или посним кремом.
Састојци:
1 шоља брашна (пшенично, спелтино или хељдино)
1 шоља газиране воде
прстохват соли
пола кашичице прашка за пециво
1 кашичица шећера
Припрема:
Палачинке су један од најомиљенијих десерата широм свијета, а добра вијест је да их можете припремити и током поста, без млијека и јаја. Ове посне палачинке на води су лагане, мекане и савршене за доручак, ужину или уз поподневну кафу.
Иако се припремају од само неколико једноставних састојака, тајна њихове савршене текстуре лежи у употреби газиране воде, која им даје лаганост и ваздушасту структуру. Можете их комбиновати са разним посним филовима – џемом, воћем, орасима.
У дубљој чинији помијешајте брашно, со, прашак за пециво и шећер. Постепено додајте газирану воду уз непрестано мијешање док не добијете глатко тијесто без грудвица. Оставите тијесто да одмори 5-10 минута. Загријте тигањ, па сипајте кутлачом мало смјесе и распоредите је равномерно. Пеците палачинке на средњој температури док не порумене с једне стране, затим их пажљиво окрените и пеците још минут-два. Филујте палачинке по жељи и послужите док су још топле.