Министар спољних послова Русије

Лавров: Русија спремна да брани своје интересе на Арктику

  • Извор: Танјуг
  • 20.09.2024. 07:21

Русија види како НАТО појачава вјежбе у вези са кризама на Арктику и спремна је да брани своје интересе, укључујући и војне, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

- Видимо како НАТО појачава своје вјежбе у вези са могућим кризама на Арктику, наша земља је потпуно спремна да брани своје интересе у војном, политичком и војно-техничком смислу - упозорио је руски министар спољних послова у интервјуу у оквиру документарног филма "Совјетски пробој" - а преноси РИА Новости.

Агенција подсјећа да је Министарство одбране САД у јулу објавило ажурирану верзију Арктичке стратегије Пентагона, према којој намјерава да самостално и са савезницима изведе војне вјежбе на Арктику како би демонстрирало своју борбену способност и интероперабилност.

Црне прогнозе Европске комисије: Украјина ће зиму дочекати без струје и воде

Црне прогнозе Европске комисије: Украјина ће зиму дочекати без струје и воде

Поред тога, према документу, САД намјеравају да сарађују са партнерима и савезницима на Арктику, као и индустријским компанијама и локалним племенима на Аљасци како би ојачале одвраћање у региону.

Из стратегије произилази и да САД и њени савезници намјеравају да до 2030. године предају у рад више од 250 савремених вишенамjенских борбених авиона способних да изводе операције на Арктику.

Помоћник руског предсједника, предсједник Поморског колегијума Николај Патрушев изјавио је почетком септембра да Вашингтон и његови савезници ескалирају ситуацију дуж периметра руских граница, непрестано тестирајући одбрамбене способности Москве.

Према његовим ријечима, Вашингтон је заузео курс за милитаризацију Арктика и ометање руских економских активности на сјеверним географским ширинама.

Пратите нас и путем Вибера