Петер Сијарто

Мађарска позива да се Кијеву не дозволе напади на Русију

  • Извор: Sputnjik
  • 24.09.2024. 17:54

Ако се Кијеву дозволи да изводи нападе на руску територију оружјем дугог домета, глобална безбједност ће бити изузетно угрожена, као и земље у сусједству Украјине, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

- Ако Украјина добије дозволу да изводи нападе на циљеве у дубини руске територије оружјем које је добила са Запада, то би повукло за собом изузетно опасан ризик од ескалације. Лако би се могло десити да се сукоб прошири даље по Украјини и тада ће се у опасности наћи, прије свега, сусједне земље - оцијенио је Сијарто.

По његовим ријечима, било би изузетно опасно ако би Украјинци употријебили западно оружје за нападе на Русију – како са мађарске тачке гледишта, тако и са становишта глобалне безбједности.

Сијарто је напоменуо да Кијев још није добио дозволу да гађа руску територију оружјем дугог домета захваљујући томе што међу западним лидерима има "неколико разумних људи"!.

- Међу западним савезницима још увијек постоје један, два разумна гласа који су у стању да трезвено расуђују. Захваљујући томе још увијек није дата дозвола за извођење напада далекометним оружјем у дубину руске територије. Искрено се надамо да ту црвену линију нико неће прећи - рекао је Сијарто за телевизију М1.

Он је констатовао да се сукоб не може разријешити на бојном пољу и да треба да се заврши преговорима. Такође је напоменуо да се велика већина чланица УН, за разлику од ЕУ, залаже за мирно рјешавање украјинског сукоба.

- Ми спадамо у већину. То није ЕУ, није трансатлантска заједница, овдје је огромна већина присталица мира. Велика већина чланица УН залаже се за мировне преговоре и што скорије окончање војних дејстава и ми смо дио те свјетске већине - казао је Сијарто.

Претходно, руски предсједник Владимир Путин је саопштио да ће употреба западног оружја дугог домета против Русије значити директно учешће земаља НАТО-а у конфликту у Украјини.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?