"Dosta rata"

Mađarska vlada poziva na mir sa mapom Ukrajine bez Krima

  • 03.06.2023. 09:56

Mađarska vlada objavila je video u kojem poziva na mirno rješenje sukoba u Ukrajini, uključujući mapu koja prikazuje Krim izvan granica te zemlje, prenose "RIA Novosti".

"Desetine hiljada djece ostali su siročad, stotine hiljada domova je uništeno, više od deset miliona ljudi je primorano da napusti svoju zemlju, ali rat se nastavlja i lako bi mogao da postane globalan. Dosta rata. Samo prekid vatre može okončati uništenje, samo mirni pregovori mogu spasiti živote. Vrijeme je za mir", navodi se u videu objavljenom na Fejsbuk stranici mađarske vlade.



U jednom od kadrova, kao ilustracija, prikazana je mapa, gdje je Krim prikazan van teritorije Ukrajine.

Osim toga, prikazane su zastave Rusije, Ukrajine i Sjedinjenih Država koje pozivaju na početak mirovnih pregovora. 

Orban: Nikada nećemo ratovati protiv Rusije

Orban: Nikada nećemo ratovati protiv Rusije

Mađarski premijer Viktor Orban ranije je rekao da se mir u Ukrajini može uspostaviti tek nakon pregovora Moskve i Vašingtona, a da je Evropa propustila šansu za posredovanje jer nije uspjela da sprovede sporazume iz Minska.

Orban: Ukrajina ne može biti pobjednik

Orban: Ukrajina ne može biti pobjednik

On je pozvao da se ne dozvoli kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine, ocenivši da bi to dovelo do eskalacije sukoba. Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica treba da učini sve što je moguće za prekid vatre i započne pregovore prije nego što ukrajinske trupe počnu ofanzivne operacije.

Žestok sukob predsjednika i gradonačelnika: Zelenski zaprijetio Kličku nokautom?

Žestok sukob predsjednika i gradonačelnika: Zelenski zaprijetio Kličku nokautom?

Od početka sukoba, Mađarska se dosledno protivila sankcijama na ruske energente i slanju oružja Ukrajini. Rukovodstvo zemlje je više puta naglašavalo da se zalaže za rani početak mirovnih pregovora.