Сергеј Рјабков

Москва: БРИКС неће дозволити наметање западног монопола

  • 25.10.2024. 17:49

БРИКС не представља антизападну организацију и отворен је за сарадњу, али неће дозволити да ико говори његовим земљама чланицама како да живе, изјавио је замјеник министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков након Самита асоцијације у Казању.

- Називамо ствари својим именом и говоримо да БРИКС није антизападна асоцијација, отворени смо за сарадњу, то је јуче у више наврата рекао предсједник Русије Владимир Путин. Међутим, нећемо дозволити да нама, учесницима организације већ два пута проширене, говоре како да живимо и шта да радимо, укључујући у сфери економије, финансија и трговине - истакао је дипломата.

Амерички стручњак: БРИКС доказ да Русија није изолована, нити је на кољенима

Амерички стручњак: БРИКС доказ да Русија није изолована, нити је на кољенима

Како је навео, Запад наставља да користи своје резервне валуте као оружје за одбијање непожељних.

- Ми у БРИКС-у смо директно одговорили на оно што се дешава око нас са становишта рушења нормалних основа функционисања онога што се некада називало глобална свјетска економија, глобални финансијски систем, гдје Запад свим силама покушава да одржи свој монопол, своју доминантну позицију и наставља да користи своје резервне валуте као оружје у покушајима да одбије непожељне - објаснио је Рјабков.

Према његовим ријечима, западне земље ће можда пожељети да се придруже процесу дедоларизације свјетске трговине који промовише БРИКС, али је могуће да ће то учинити у деструктивне сврхе.

Чланице БРИКС-а пристале да прогласе Боливију партнерском земљом

Чланице БРИКС-а пристале да прогласе Боливију партнерском земљом

Он је додао Саудијска Арабија у погледу БРИКС-а има статус позване земље, као и да очекује да ће она временом учествовати у БРИКС-у у пуном формату.

Шеснаести Самит БРИКС-а, који је кључни догађај руског предсједавања, одржан је у Казању од 22. до 24. октобра. У сриједу је усвојена заједничка Казањска декларација.

Предсједник Додик након састанка са Путином: БРИКС успјешна платформа, настављамо сарадњу

Предсједник Додик након састанка са Путином: БРИКС успјешна платформа, настављамо сарадњу

Асоцијацију су 2006. године основали Бразил, Индија, Кина и Русија, а 2011. им се придружила и Јужноафричка Република. Од 1. јануара ове године, пуноправни чланови групе постали су Египат, Етиопија, Иран и УАЕ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: