Нова лица на потјерници

Москва издала налог за хапшење украјинских званичника

  • Извор: РТ Балкан
  • 15.07.2024. 12:26

Московски суд издао је налог за хапшење бившег предсједника Службе безбједности Украјине (СБУ) Валентина Наљивајченка и актуелног секретара Савјета за националну безбједност и одбрану Украјине Александра Литвињенка, преноси ТАСС.

Ова лица траже се због ратних злочина, а одлука о хапшењу ступа на снагу од тренутка њихове екстрадиције или привођења на територији Русије.

Према писању руских медија, Истражни комитет Русије је раније покренуо кривични поступак против Наљивајченка због потпиривања мржње према руским војницима, што је учињено јавно, на једној од украјинских телевизија. Бивши предсједник СБУ је том приликом претио руским војницима, који се боре у зони СВО, што је Москва оценила као непријатељску изјаву усмјерену против руске војске и интереса Руске Федерације.

Наљивајченко је вршио дужност предсједника Службе безбједности Украјине у периоду од 2006. до 2010. године, и поново током 2014. и 2015. године. 

Литвињенко је од марта ове године секретар Савјета за националну безбједност Украјине, када је на тој функцији замијенио Алексеја Данилова. Једно вријеме такође је био на челу СБУ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: