Правник објаснио

Може ли Трамп бити кандидат за предсједника након што је осуђен

  • Извор: Агенције
  • 31.05.2024. 08:13

Порота од 12 чланова разматрала је да ли је бивши амерички предсједник Доналд Трамп крив за 34 тачке оптужнице у вези са фалсификовањем пословних докумената, који су повезани са наводним прикривањем тајних исплата новца звијезди филмова за одрасле Сторми Данијелс и прогласили су га кривим.

Многи сада постављају питање колико ће оваква пресуда утицати на предсједничку кампању, с обзиром на то да је Трамп кандидат Републиканаца на предстојећим изборима предсједника САД, који ће се одржати 5. новембра ове године.

Па, да ли Трамп може бити изабран за предсједника? Укратко, да.

Професор права са Универзитета Калифорнија у Лос Анђелесу Ричард Хасен, један од водећих стручњака за изборно право, досљедно је рекао да ништа у америчком Уставу не спречава осуђеног да се кандидује за највишу функцију у земљи.

Донатори стали још јаче иза Трампа након пресуде: Стижу нови милиони

Донатори стали још јаче иза Трампа након пресуде: Стижу нови милиони

"Правно, ништа се не мијења са Трамповим статусом кандидата", рекао је он.

"Устав садржи само ограничене квалификације за кандидовање на ту функцију (лице мора имати најмање 35 година, мора бити рођено у САД и најмање 14 година становник САД)", објаснио је Хасен.

Може ли се Трамп жалити на пресуду?

Трамп се и до сада жалио на судске пресуде против њега у покушају да одложи поступак или на крају свој случај "пресели" у суд који би могао стати на његову страну. И овај случај из Њујорка није ништа другачији.

Убрзо након што је Трамп осуђен, његов адвокат Тод Бланш затражио је ослобађање од оптужби без обзира на осуђујућу пресуду. Судија је одбио захтјев.

Током суђења, Трампов правни тим је предузео друге кораке да сачува своје право на жалбу на потенцијалну осуђујућу пресуду. Врло је вјероватно да ће исте мјере предузети и у наредним недјељама.

Доналд Трамп је након донијете пресуде поручио да је невин и да је суђење намјештено од стране Бајденове администрације и да представља велику срамоту.

Огласио се Трамп: Ово је срамота, права пресуда ће бити 5. новембра

Огласио се Трамп: Ово је срамота, права пресуда ће бити 5. новембра


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Серија: 1992 (16+) (Р)

    ''Серија: 1992 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм