Након урагана

На Флориди могуће попплаве, становницима издато упозорење

  • 11.10.2024. 07:04

Званичници Флориде позвали су становнике да остану на сигурном због могућих великих поплава након разоргног урагана Милтон.

- Поплаве су већ забиљежене у округу Хилсбуроу на западној обали Флориде, округу Сент Џонс у близини Џексонвила и ријеке Мала Векива у регији Орландо - рекао је Кевин Гутри, директор америчког Одјељења за управљање хитним ситуацијама на Флориди, јавља НБЦ.

Гутри је рекао да ниво воде у тим подручјима наставља да расте.

- Путеви су поплављени. Молим вас, немојте ходати или возити кроз њих - поручио је.

Додао је да људи не би требали да посјећују погођена подручја јер отежавају хитним службама да раде свој посао.

"Ово је још озбиљна ситуација"

Потпредсједница САД и кандидаткиња демократа Камала Харис апеловала је да је "ово и даље озбиљна ситуација".

"За све на Флориди: Иако је ураган Милтон можда прошао, ово је још озбиљна ситуација. Поплаве, крхотине и далеководи могу да створе опасне услове у вашој заједници. Молим вас останите на безбједном и слушајте локалне званичнике", написала је на свом званичном налогу на Иксу.

"Не излажите се ризику"

Гувернер Флориде Рон ДеСантис одржао је конференцију за медије у Сарасоти.

- Молим вас, запамтите, док прегледате штету и чистите, будите опрезни с било каквим срушеним далеководима. Могу бити смртоносни. Не дирајте их и држите се подаље од било каквих крхотина које би се могле запетљати унутар далековода - поручио је ДеСантис и додао: "Не излажите се ризику".

Опасност од поплава није прошла, очекује се раст водостаја ријека

Држава је и даље у опасности од поплава након што је пало до 457 мм кише. Власти чекају да водостаји ријека порасту, али до сада су нивои били исти или нижи од оних након урагана Хелене прије двије недјеље, рекла је градоначелница Тампе.

Већину до сада пријављених великих штета изазвали су торнади, рекла је челница Федералне агенције за управљање у хитним ситуацијама ДЕан Крисвел, која је посетила Талахаси.

- Наредбе о евакуацији спасиле су животе - рекла је, истакнувши да је више од 90.000 становника отишло у склоништа.

Најмање 16 особа погинуло на Флориди

Најмање 16 особа погинуло је у урагану на Флориди, потврдили су званичници за Си-Би-Ес (ЦБС).

Ураган је у четвртак оставио више од 2,6 милиона потрошача без струје. Обим штете се још процјењује, а ураган је донио поплаве.

Ураган Милтон погодио је већи дио Флориде, а већ су распоређене хиљаде јединица Националне гарде, којима помажу јединице из других америчких држава, а, између осталог, треба да обезбиједе да 50.000 електромонтера поново оспособе електромрежу широм Флориде.

Дијелови Флориде још се опорављају од урагана Хелена који је прије двије седмице погодио регион Залива Тампа и регион Биг Бенд на сјеверу државе. Тај ураган је однио најмање 230 живота у шест америчких савезних држава.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем Вибера