Шкотска

На сахрану пријатеља обукао зелену хаљину: Људи су остали без текста кад су чули шта је разлог

  • Извор: Блиц
  • 08.10.2024. 11:00

Бери Дилејни из Шкотске изазвао је велику пажњу на друштвеним мрежама када је на сахрани свог најбољег пријатеља, војника Кевина Елиота, носио зелену хаљину. Иако је својим необичним потезом навукао гнев једног дјела јавности, иза њега се крије емотивна прича о завјету између два пријатеља.

Наиме, њих двојица су, након што је Кевин отишао у рат у Авганистан дали један другом обећање да ће уколико један од њих умре, онај други на сахрани носити хаљину што свијетлију. А када је Елиот нажалост погинуо у талибанској засједи у Авганистану, Бери је знао да мора испунити завјет.

Кевин, припадник јединице “Black Watch”, погинуо је у талибанској засједи у провинцији Хелманд, а на његовој сахрани у цркви Свете Марије у Дандију окупило се више од хиљаду људи. Иако су многи примијетили Беријев необичан стајлинг, нико није питао зашто. Сви су углавном знали за договор између два пријатеља.

– Разумио сам наш пакт, сви су га разумјели. Било је неколико подигнутих обрва, неколико погледа, али сви су били свјесни обећања које сам дао Кевину – рекао је он.

“На гробу сам га питао да ли му се свиђа боја хаљине”

Дилејни се слабо сјећа саме службе, али памти снажан загрљај Кевинове 22-годишње сестре Кирсти. Такође, памти како га је Кевинова бака Маргарет стиснула за руку, говорећи му да ће све бити у реду. Највише од свега, Дилејни се сјећа како је покушавао да се не сломи док су се читале похвале на гробљу. То најбоље показују фотографије са сахране гдје се Дилејни сломљен наслања на гроб.

– Сагнуо сам се да га питам да ли му се свиђа боја хаљине. Ноге су му попустиле кад је схватио да Кевин никада неће одговорити – признао је он.

Само два дана прије Елиотове смрти, Бери је примио писмо из Авганистана, у којем се војник извињавао што није раније писао, уз напомену да су услови на терену тешки.

Иако је имао планове за одмор након мисије, писмо је одавало осјећај нелагоде и жељу да се повуче из војске. Нажалост, није дочекао повратак кући.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Филм: Јесен у винограду (12+)

    ''Френки и Нејт, чланови две супарничке винарске породице, нехотице постају заједнички власници малог винограда.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм