Лондон

''Наелектрисано'' у Великој Британији, полиција у приправности

  • Извор: СРНА
  • 26.10.2024. 15:55

Британска полиција појачала је присуство на улицама Лондона на почетку демонстрација десно и антиимигрантски оријентисаних грађана, док се у исто вријеме одвија и скуп против расизма.

Неколико хиљада људи учествује у маршу под паролом "Ујединимо краљевство", који је организовао антиимигрантски и антимуслимански активиста Стивен Јаксли-Ленон, познат под псеудонимом Томи Робинсон.

Демонстранти су кренули према парламенту носећи енглеске и британске заставе и транспаренте на којима је писало "Када ће влада радити за британску јавност?".

У међувремену окупили су се и активисти против расизма и синдикалци, који су носили транспаренте на којима је писало "Избјеглице су добродошле" и "Разбијте крајњу десницу".

Десно оријентисани демонстранти себе описују као "патриоте" и кажу да је Британија угрожена мигрантима и исламизацијом.

Нови Град: Сахрањен полицајац који је убијен у терористичком нападу

Нови Град: Сахрањен полицајац који је убијен у терористичком нападу

Њихови критичари, укључујући већину посланика, указују да међу њима има расиста, присталица крајње деснице и фудбалских хулигана склоних насиљу.

Јаксли-Ленон, кога су поједини медији и политичари оптужили за распламсавање тензија које су довеле до нереда раније ове године, не учествује у маршу јер се налази у полицијском притвору уочи поступка за непоштовање суда, а биће саслушан у понедјељак.

Он је јуче оптужен и по закону о тероризму јер није дао ПИН код свог мобилног телефона када је напустио Британију у јулу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 18:20 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Европске микродржаве

    У документарном програму Европске микродржаве овај пут доносимо нешто више информација о држави Андори.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)