Украјина

Насилна регрутација у Кијеву: Војска упада у клубове и ресторане и одводи мушакрце

  • Извор: Аваз
  • 14.10.2024. 08:18

У Украјини су војни регрути покренули велику акцију притварања и регрутовања оних који немају адекватне документе који би им допустили да избјегну слање у рат, пише Дејли мејл.

На видео снимку објављеном на друштвеним мрежама, види се тренутак у којем полицајци одвлаче двојицу мушкараца из Палате спортова у петак гдје је свирао украјински рок бенд Океан Елзи.

Један посјетилац концерта отима се и виче "Бјежи од мене!", док га три полицајца вуку према штанду за регрутовање постављеном испред дворане.

Како говоре извјештаји, извршен је низ рација у ресторанима, клубовима, баровима и концертној дворани у главном граду Украјине, Кијеву.

Полиција је одвела оне који нису имали документе који их ослобађају служења војног рока, одбили су их показати или су документи неисправни.

На снимку један мушкарац покушава успаничено побјећи од полицајца, док окупљени вичу: "Срамота! Срам вас било!", пренио је Дневни аваз.

Према украјинском војном праву, сви мушкарци старости од 25 до 60 година испуњавају услове за војску. Мушкарцима од 18 до 60 година такође је забрањен излазак из земље.

Због великог недостатка војника, Украјина је снизила старосну границу за мобилизацију с 27 на 25 година.

У марту 2023. откривено је да је страним борцима који су се придружили украјинској војсци било онемогућено да оду кући све док сукоб не заврши.

"Телеграф" је писао да неки украјински мушкарци толико очајнички желе избјећи мобилизацију да рискирају животе како би побјегли из земље.

Олександр Даниљук, сарадник на "Ројал Јунајтед Сервисес Институту" у Лондону, рекао је:

„Мобилизација се почела доживљавати као карта у једном смјеру, гдје је једини начин за прекид службе смрт или инвалидитет.“

У априлу је Служба граничне страже извијестила да је од почетка сукоба са Русијом најмање 30 мушкараца погинуло у покушају да побјегну из земље. Многи од њих су се утопили док су покушавали препливати ријеке или су се смрзнули на планинским пријевојима.

У јануару 2024. анкета "YouGov-a" показала је да би 38 одсто млађих од 40 година у Британији одбило служити у оружаним снагама у случају новог свјетског рата, а 30 посто их је рекло да не би служили чак ни ако се Британија суочава с неизбјежном инвазијом.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.