Руски амбасадор при УН

Небензја: Желе да упуте ултиматум Москви

  • Извор: СРНА
  • 14.06.2024. 08:59

Главни циљ предстојеће мировне конференције о Украјини у Швајцарској јесте да се Русији упути ултиматум у виду "мировног плана" украјинског предсједника Владимира Зеленског, изјавио је руски амбасадор при УН Василиј Небензја.

"Догађај који планира Швајцарска организатори називају `мировном конференцијом`. То је још један покушај ублажавања. Запад свим могућим средствима покушава да довуче земље глобалног југа на `скуп` против Русије", рекао је Небензја.

Он је додао да је за догађај утврђена наводно "конструктивна" агенда, али "у пракси је главни циљ да се Руској Федерацији постави ултиматум у облику такозваног `мировног плана` Владимира Зеленског".

Драма у Њемачкој: Син запалио оца, пуцао на полицију, убили га специјалци

Драма у Њемачкој: Син запалио оца, пуцао на полицију, убили га специјалци

Руски дипломата је подсјетио да је Зеленски отворено говорио о томе у својим недавним интервјуима.

"Очигледно је то оно на шта рачунају", рекао је Небензја.

Он је оцијенио да мировни преговори о Украјини без Русије не воде никуда, јер конфликт није могуће ријешити без учешћа Москве. 

Свијет почео трезвеније да сагледава ситуацију у Украјини

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја рекао је да нису узалудни напори Москве да разоткрије лицемјерје Запада и да свијет почиње трезвеније да процјењује оно што се дешава у Украјини.

"Западној антируској пропаганди постаје све теже да превари већину у УН, поготово када јој се намеће украјинска агенда на уштрб разговора о много хитнијим питањима за свијет у развоју", рекао је Небензја у интервјуу за "Спутњик".

Бајден: Нећу помиловати сина или ублажити његову казну

Бајден: Нећу помиловати сина или ублажити његову казну

Он је истакао да Секретаријат УН крши принцип равноправности када је у питању сукоб у Украјини, а бројне институције за људска права и хуманитарне организације које раде на украјинској територији нису непристрасне.

"Немамо илузија да ће се западне делегације поново претварати да су слијепе и глуве за све војне и друге злочине кијевског режима, чији су директни саучесници. Исто важи и за Секретаријат УН, који мора да се придржава принципа еквидистанце, али га у пракси стално крши", напоменуо је Небензја.

Он је најавио да ће Руска Федерација на сједници Савјета безбједности УН указати на геополитичке ризике украјинског коришћења западног оружја против цивила у Русији.

Савјета безбједности УН одржаће данас састанак на захтјев Русије о испоруци западног оружја Кијеву.

Пратите нас и путем Вибера