Поплаве у Европи, снијег у Африци

Нестварне сцене: Европа под водом, у Африци пао снијег

  • 21.09.2024. 18:46

Велика количина снијега пала је у одређеним крајевима Јужноафричке републике, док се Европа дави у поплавама које је изазвао циклон Борис.

Јоханесбург и околни градови потпуно су блокирани након што је у овом дијелу свијета нападао снијег и направио покривач висине од два метра, преносе свјетски медији.

Јужноафричка служба за вријеме издала је више упозорења за суботу, наглашавајући могућност снијега, јаких киша и снажних вјетрова широм неколико провинција. Заједнице се могу суочити с изолацијом, прекидима у услугама и опасним условима вожње услијед ових екстремних временских прилика. Становништву се савјетује да остану будни и припреме се за могуће прекиде, преноси "news24". Упозорење на снијег синоћ је било на нивоу шест, међутим од јутрос је подигнуто на ниво осам.

Многе људе су обилни снијежни наноси поприлично изненадили, а "io.co.za" преноси исповијести оних који су због тога остали заглављени у снијегу.

Шантал Пилеј (46) враћала се из Јоханесбурга у свој дом у Чејс Валеј, у Пиетермаритзбургу, са мужем, 71-годишњом мајком и троје дјеце узраста 19, 16 и 13 година.

"Напустили смо Јоханесбург у 16.30 у петак. Стигли смо у Харисмит око 19.30 и тек тада сазнали да је цијели Н3 затворен због снијега", рекла је Пилеј.

Пилеј је додала да нису имали шта да раде осим да остану у возилу.

"Наш посљедњи оброк био је у 18.30. Немамо хране ни воде. Било је страшно хладно. Ово је била веома тешка и застрашујућа ситуација. Било је толико мрачно око нас, а смјењујући се, покушавали смо да останемо будни. Упркос околностима, покушавамо да будемо позитивни и надамо се да ћемо ускоро добити помоћ", закључила је Пилеј.

Присила Наидо, која путује са својом 75-годишњом мајком и 33-годишњом кћерком, заробљена је на путу.

"Путујемо за Дурбан да посјетимо породицу. Напустили смо Јоханесбург у 14.30 у петак и од 18.00 смо заглављени у саобраћају", рекла је Наидо.

Наидо је додала да је њихов посљедњи оброк био ручак у петак.

"Имамо мало воде и неколико грицкалица. Имамо гориво и само један покривач. Изузетно је хладно. Снијег је толико густ да не можемо ни да отворимо врата аутомобила. Једва смо спавале прошле ноћи јер смо се плашили. Такође, молили смо се да се путеви очисте до јутра како бисмо могли да наставимо пут", рекла је Наидо.

Један мушкарац из Верулама, који је желио да остане анониман, рекао је да су он и његова група Рамбхајан заглављени код Кјурис Поста.

"Скренули смо са ауто-пут Н3 јер су путеви били лоши и нисмо могли да наставимо. На путу смо ка Ленасији са нашом групом Рамбхајан. Имали смо план да свирамо. Ја сам у џипу. Тренутно покушавамо да пронађемо нови пут до одредишта. Мислим да возимо уз Р103. У возилу је топло, али напољу је око пет степени", рекао је.

Прем Балрам, шеф Реакционе јединице Јужна Африка, изјавио је да су од 04.00 ујутро примили велики број позива од возача који су заглављени:

"Позиваоци су били забринути за добробит старијих и дјеце која већ око 12 сати немају приступ храни, води и лијековима, у температурама које су екстремно ниске. Наш хеликоптер не може да стигне до породица јер је приземљен због јаке сњежне падавине, магле, кише и лоше видљивости дуж руте", навео је.


У саопштењу Министарства за кооперативну власт и традиционална питања (Цогта) у КваЗулу-Наталу, наведено је да је Провинцијски центар за управљање катастрофама координисао вишесекторске интервенције како би обезбједио помоћ и олакшао рашчишћавање путева када је то неопходно:

Како су навели, тешке временске прилике довеле су до затварања ауто-пута Н3 између Херсмита и Тугела Тула, као и пута Р617 између Кокстада и Ундерберга.

Апеловали су на становнике који планирају путовање да одложе своје планове због тренутних опасних услова:

За оне који су већ на путу, молимо вас да изузетно пазите и возите спорије, јер су путеви постали опасно клизави. Тимови за управљање катастрофама улажу напоре да дођу до заглављених возача и пруже потребну помоћ, преноси "б92".


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 22:05 Филм

    ''''Филм

  • 00:15 Ноћни програм

    Ноћни програм