Производња пива

Њемачка компанија производи пиво користећи пречишћене отпадне воде

  • Извор: Телеграф
  • 02.06.2024. 16:05

Пиво се производи од четири главна састојка: слад, хмељ, квасац и вода. У случају њемачке компаније ради се о канализацијској води. Овај састојак можда не звучи као најинтуитивнији избор, али такво се пиво већ прави- с канализацијском водом која је прошла кроз укупно четири нивоа прочишћавања.

Прве три фазе обраде су механичка, биолошка и хемијска. Поступак механичке обраде укључује постројење за просијавање, комору за пијесак и два примарна прочишћивача. У фази биолошке обраде, милијарде микроорганизама својом метаболичком активношћу помажу да претворе отопљене материје у канализацијској води у чврсте материје које се могу таложити. Дио хемијске обраде уклања фосфор из отпадне воде.

Четврти корак је јединствен за постројење за прочишћавање Вајсенбург. Укључује озонирање воде њеним мијешањем са озоном путем система за напајање, при чему се користи озон произведен на лицу мјеста кориштењем кисеоника и генератора. Озонирањем отпадне воде у реактору настају нуспроизводи који могу бити штетни за водену животну средину, па овај процес прати филтрација. Двостепени систем филтрације састоји се од биолошког филтера са активним угљем и пјешчаног филтера. Ова четврта фаза пречишћавања уклања до 80 одсто антропогених материја у траговима, преноси ХРТ.

Ипак, ова вода још увијек није сигурна за пиће, истиче Тобајас Фруехауф, вођа операција у Вајсенбурговом постројењу за пречишћавање отпадних вода.

- То чини воду чистијом него што закон о квалитету воде за пиће заправо захтијева. Чак укључује и дјелимичну деминерализацију - објаснио је Уве Хуебнер из Зајлем Вотер Солушнс.

Најсавременија технологија чини економичним и дјелотворним кориштење отпадне воде за прављење пива.  Ријус Бру  је резултат сарадње између Катедре за пиварство и технологију пића и Катедре за инжењеринг урбаних система водоснабдијевања на Техничком универзитету у Минхену, града Вајсенбурга и компаније Зајлем.

Ријус Бру још није доступан у продаји. Његова главна сврха је да покаже могућности савременог третмана воде и како се вода може користити на одржив начин. Ово је такође један од начина борбе против климатских промјена.

- Тренутно се суочавамо са врло честим недостатком воде усљед климатских промјена, а један од начина да се томе супротставимо је поновно коришћење пречишћене отпадне воде - рекао је Хуебнер.

Сви ови напори на пречишћавању кулминирају задовољним љубитељима пива.

- Укусно је! Не схватате да је то отпадна вода - рекла је Надин Крогул након дегустације пива на сајму у Минхену.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 13:10 Досије (Р)

    Досије (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)