Kristin Lambreht

Njemačka ministarka zaprijetila Rusiji: "Na meti Putin"

  • Извор: Агенције
  • 19.12.2021. 15:49

Ministarka odbrane Njemačke Kristin Lambreht pozvala je danas na uvođenje jačih sankcija Rusiji koja je rasporedila desetine hiljada vojnika blizu svoje granice sa Ukrajinom.

Lambrehtova je to kazala pred odlazak u posjetu Litvaniji.

Lambreht koja je došla u Litvaniju u svoju prvu inostranu posjetu, obići će vojne jedinice u toj zemlji članici NATO, zabrinutoj kao i ostale baltičke zemlje Estonija i Letonija, za regionalnu bezbjednost.

"Odgovorni za bilo koju agresiju treba da snose lične posljedice", rekla je Lambreht za njemački nedjeljnik "Bild am Sonntag" i dodala da Njemačka i njeni saveznici imaju "na meti" ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovo okruženje.

"Treba da iscrpimo sve mogućnosti diplomatskih i ekonomskih sankcija", dodala je ministarka, koja iz redova Socijaldemokrata, a na tu dužnost je stupila u decembru, kada je formirana nova vladajuća koalicija u Njemačkoj.

Rekla je da svaki dodatni korak treba da se sprovede u saglasnosti sa saveznicima.

Ministarka Lambreht će se sastati s svojim litvanskim kolegom Arvidasom Anusauskasom a razgovaraće o bezbjednosnoj situaciji i bilateralnim odnosima, saopštilo je litvansko ministarstvo odbrane.

Oko 550 njemačkih vojnika raspoređeno je u vojnoj bazi Rukla u Litvaniji, a Njemačka je na čelu multinacionalnog bataljona u toj zemlji.

Slične vojne jedinice poslate su u druge baltičke zemlje i u Poljsku 2017. godine da odvrate Rusiju od moguće agresije poslije njenog pripajanja Krima tri godine ranije. Zapadne zemlje optužuju Rusiju i da pomaže separatistima na istoku Ukrajine, što Moskva negira.

Rusija je nagomilala oko 100.000 vojnika kod Ukrajine i prošle nedjelje iznela je prijedloge oko ograničavanja uloge SAD i NATO u Ukrajini i istočnoj Evropi apelujući za hitne pregovore sa Vašingtonom.

Moskva traži da NATO više ne prima nove članove i da ne otvara baze u bivšim sovjetskim republikama. Zapad je zapretio Rusiji snažnim sankcijama ako njeni vojnici uđu u Ukrajinu.

U četvrtak su NATO i EU upozorili Moskvu na "teške posljedice" u slučaju vojne intervencije pošto su odbacili zahtjev Rusije o zabrani mogućeg prijema Ukrajine u Alijansu.

Na samitu EU produžene su za šest mjeseci ekonomske sankcije uvedene Rusiji poslije pripajanja Krima 2014. godine.

  • 12:00 Манастири (Р)

    ' Манастири (Р)

  • 12:30 Аграр (Р)

    ''Аграр (Р)

  • 12:55 Контекст (Р)

    ''''Контекст (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)