Ukrajina

Njemačka se snašla - šalje oružje preko Slovenije

  • Извор: Б92
  • 21.04.2022. 22:34

Slovenački tenkovi će, poslije složenog diplomatskog manevra Berlina, završiti u Ukrajini.

Dok će Ljubljana, zauzvrat, dobiti oklopna vozila njemačke proizvodnje, javljaju mediji u Sloveniji i Njemačkoj.

Ukrajini dajemo jugoslovenske tenkove, Njemačka zauzvrat šalje svoja, novija oklopna i borbena vozila. Čini se kako je to osnova dogovora između Njemačke i Slovenije, javlja njemačka agencija DPA.

Ne navodeći o kojoj je količini vozila riječ, portal 24ur javlja kako je njemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht potvrdila da je došlo do sporazuma.

Slovenija se pritom obvezala da pošalje tenkove T-72, koji su sovjetske proizvodnje,ali oni s njima ne raspolažu, javlja agencija, već imaju prilagođenu verziju M-84 koji su jugoslovenske izrade.

Slovenci su pristali da pošalju svoje teško naoružanje, ali traže nova vozila uključujući tenkove "leopard 2" i oklopna vozila "puma i bokser"

Bokser je njemačko-holansko višenamensko borbeno oklopno vozilo osmišljeno za obavljanje velikog broja vojnih zadataka. Tenk "Leopard 2" prodat je u brojne, većinom evropske zemlje, što i potvrđuje koliko je kvalitetan: Austrija, Holandija, Švedska, Švajcarska, Španija, Turska, Singapur, Čile, Kanada, Danska, Poljska, Finska, Norveška i Grčka posjeduju neke od Leoparda 2.

Izvori DPA kažu kako je Njemačka Sloveniji ponudila oklopna vozila Marder, no Slovenija je insistirala na modernijem oružju poput Puma koje su još u fazi razvoja. Slovenačko ministarstvo obrane nije htjelo da komentariše dogovor, javlja 24ur.

Odluka je donijeta poslije pregovora sličnim onim kojima su poljski "migovi-29" stavljeni na raspolaganje ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu. Naredne dvije nedjelje ključne za ishod rata u Ukrajini, upozorila njemačka ministarka odbrane.

Vojni stručnjaci smatraju da će naredne dvije sedmice biti ključne za ishod rata u Ukrajini, što je ubrzalo diplomatske manevre Berlina, koji je, kako tvrdi ministarka odbrane Kristina Labreht, uspjela da ubijedi nekoliko istočnoevropskih država i Holandiju da tenkove i oklopna vozila sovjetske proizvodnje stave na raspolaganje vlastima u Kijevu.

Nemačka je sa "istočnoevropskim partnerima postogla sporazum", prema kojem će Ukrajini u nekoliko narednih dana biti isporučeno teško naoružanje, uključujući tenkove i oklopna vozila, rekla je ministarka Lambreht televiziji NTV.

Suštinski, Slovenija i još nekoliko država isporučiće narednih dana Ukrajini tenkove T-72 i oklopna vozila, koja će, kasnije, biti zamijenjena modelima iz arsenala Bundesvera.

Slovenački mediji naveli su i da Slovenija i ne raspolaže tenkovima T-72, već kasnijom varijantom T-84, jugoslovenske proizvodnje. Navodno, slovenačke oružane snage u naoružanju imaju četrdesetak ovih tenkova.

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм