Analena Berbok

Njemačka: Slanje tenkova nije tabu

  • Извор: Агенције
  • 20.04.2022. 20:13

Njemačka će vojnu pomoć Ukrajini slati dugoročno, a nije njoj problem ni da šalje tenkove, rekla je u srijedu šefica njemačke diplomatije Analena Berbok.

NATO Ukrajinu mora da podrži sada, ovih dana i nedjelja, rekla je Berbokova poslije sastanka sa letonskim ministrom spoljnih poslova Edgarsom Rinkevičem u Rigi. Pomoć, međutim, neće pokriti samo akutne potrebe.

"Radi se i o sljedeća tri meseca, i sljedeće tri godine. Njemačka će učestvovati u tome," rekla je Berbokova.

Za to je vlada u Berlinu odvojila milijardu evra, za pomoć Ukrajini u nabavci složenih sistema naoružanja na dugi rok. Pored toga, Bundesver može da ponudi i vojnu obuku.

Pritom, Njemačkoj izvoz borbenih oklopnih vozila "nije nikakav tabu, mada tako ponekad izgleda," naglasila je ministarka, podsjetivši da je Berlin to već odobrio, ali da trenutno nema ništa spremno za slanje u kratkom roku.

Zbog toga je su partneri u NATO i G7 dogovorili međunarodnu razmjenu naoružanja, pa su oni koji su mogli da brzo isporuče oružje sovjetske proizvodnje dobili zamjenu iz Njemačke.

Berbokova je baltičkim državama iz ruskog susjedstva obećala da će Njemačka sa NATO "zaštitit svaki kvadratni centimetar" njihove teritorije.

Latvija, Litvanija i Estonija "100 odsto mogu da se oslone na Njemačku," rekla je, naglasivši da princip solidarne zajedničke odbrane važi "bez ako i ali."

"Evropska bezbjednost, bezbjednost svih nas je neodvojiva od bezbjednosti Baltika," rekla je Berbokova, koja je kasnije imala zajednički sastanak sa šefovima diplomatije tri baltičke države.

O mogućem širem evropskom embargu na energente, ona je rekla da Njemačka "ulaže ogroman napor da se brzo oslobodi fatalne zavisnosti od ruskih energenata u koju je fatalno sama upala."


  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм