Стручњак упозорава

Нова епидемија пред вратима, треба ли човјечанство да страхује?

  • Извор: Курир
  • 27.10.2024. 21:58

У свјетлу све већег броја вирусних интеракција између животиња и људи, угледни инфектолог др Вајс истакао је да би ново пандемијско ширење вируса могло бити пред вратима, али да то не значи нужно посљедице сличне пандемији вируса корона.

Упозоравајући на могућности, стручњак је нагласио да "никако не жели да шири панику", али да је важно бити информисан и спреман.

Вајс је објаснио да инфлуенца вирус има могућност да погађа више различитих врста – птице, свиње, људе – због чега стално еволуира.

"Може се десити да се појави нови вирус који садржи дијелове различитих инфлуенца вируса из разних животињских врста, а који је заразан за људе и за који имуни систем није припремљен", рекао је он.

Таква промјена могла би изазвати нову озбиљну епидемију или чак вирус са пандемијским потенцијалом.

Птичји грип, једна од варијанти инфлуенца вируса, већ представља својеврсну "тиху пандемију" која се шири Европом и претежно погађа птице.

"Милиони птица су погођени, а многе угину," напомиње Вајс.

Истовремено, регистровано је неколико стотина случајева међу људима који су имали близак контакт са зараженим птицама, а смртност међу њима износи око 50%. Иако директан пренос са човјека на човјека још није забиљежен, Вајс наводи да се пренос може догодити преко домаћих животиња, као што је био случај са фармама у САД где су се заразе шириле контактом са кравама.

Како би се предуприједиле евентуалне негативне посљедице, Вајс апелује на објективну расправу без претјеривања и трагања за кривцима. Он наглашава да мјере попут затварања школа нису неопходне ако се ситуацији приступи рационално и са чињеницама у првом плану, преноси Кроне.

Глобализација, све већа мобилност, путовања у удаљене области и климатске промјене такође доприносе појави нових заразних болести у Европи, па и у Аустрији.

"Раније нисмо имали овакво окупљање заразних болести на тлу Европе," упозорава Вајс, додајући да се крпељи и комарци шире ка сјеверу због пораста температура, преносећи и старе и нове патогене.

Стручњак такође прогнозира пораст броја заразних болести током љетњих мјесеци.

"Спектар инфекција је шири, и очекује се да ће топлија љета додатно повећати ризик", изјавио је Вајс, указујући на све већу потребу за здравственом приправношћу у Европи, преноси Курир.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм