Брисел

Одложена примјена нових правила уласка у ЕУ: Ево које државе нису спремне

  • Извор: Агенције
  • 10.10.2024. 20:27

Комесарка Европске уније за унутрашње послове Илва Јохансон рекла је да је Европска комисија одлучила да одложи увођење система уласка и изласка на спољним границама Европске уније (ЕЕС), који је требало да почне да ради 10. новембра.

Илва Јохансон је на конференцији за медије након састанка Савјета ЕУ за правду и унутрашње послове рекла да је јасно је да ЕЕС неће бити уведен 10. новембра.

Како је додала, постоји и забринутост у вези са отпорношћу ИТ система.

Јохансонова је навела да три земље нису спремне да имплементирају системa уласка и изласка на спољним границама Европске уније (ЕЕС) до 10. новембра, када је требало да систем ступи на снагу.

Кад почиње зимско рачунање времена

Кад почиње зимско рачунање времена

Према наводима из медија, ријеч је о Њемачкој, Француској и Холандији.

Након састанка на којем су учествовали министри унутрашњих послова земаља чланица ЕУ, мађарски министар Шандор Пинтер је истакао да се подручје Шенгена налази ''под великим притиском миграната''.

''Један од приоритета је да се повећа отпорност спољних граница ЕУ. Позивам све чланице које имају те границе да прате ову линију. Што се тиче одбране и заштите, волио бих да се у то укључе и треће земље како би се смањио прилив миграната у Унију'', истакао је Пинтер.

Шта је ЕЕС

Систем ЕЕС разликује се од од Европског система путних информација и ауторизације (ЕТИАС), који ће ступити на снагу касније и захтијеваће од заинтересованих путника да попуне кратак формулар.

Било је предвиђено да ЕЕС ступи на снагу 10. новембра, док наредне године треба да услиједи наредни корак, односно систем ЕТИАС, а који се односи на добијање одобрења за улазак у 30 европских држава за људе из 60 земаља земаља, чијим држављанима није потребна виза за улазак у ЕУ.

Договорен прекид сукоба у Гази

Договорен прекид сукоба у Гази

Систем ЕЕС биће аутоматизовани ИТ систем за регистровање путника из трећих земаља, како оних који имају визе за краткорочни боравак, тако и путника којима не треба виза, и то сваки пут када пређу спољну границу ЕУ.

Тај систем регистроваће име особе, врсту путне исправе, биометријске податке, као што су отисци пристију и снимљене фотографије лица, датум и мјесто уласка и изласка из ЕУ, уз, како је раније објавила Европска комисија на свом сајту уз пуно поштовање основних права и заштите података.

ЕЕС ће на тај начин замијенити тренутни систем ручног печатирања пасоша, за који се наводи да одузима много времена, а не пружа поуздане податке о граничним прелазима нити омогућава систематско откривање прекорачења дозвољеног боравка.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:35 Ноћни програм

    Ноћни програм