Мађарски премијер

Орбан: Брисел и Трамп могу да окончају украјински сукоб за 24 часа

  • Извор: СРНА
  • 04.06.2024. 11:17

ЕУ и потенцијални републикански кандидат на предсједничким изборима у САД Доналд Трамп могу да окончају сукоб у Украјини у року од 24 часа, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

"Ако би Трамп и ЕУ хтјели да заврше рат /у Украјини/, могли би то да учине за 24 часа. Не смијемо заборавити да рат воде људи и баш ти људи, уколико желе, имају све могућности да постигну мир. Мислим да би Трамп, уколико постане предсједник, могао да за један дан постигне примирје у Украјини. Онда почињу разговори", рекао је Орбан.

Према његовим ријечима, стратегија ЕУ у вези са украјинским питањем била је неуспјешна чак и са тактичке тачке гледишта.

"Не разумијемо да се играмо ватром. Треба да се запитамо који су стратешки интереси Европе и да захтијевамо примирје. Наши грађани желе мир, а не рат, који би могао да буде политичка игра", истакао је Орбан.

Он је навео да очекује нову десничарску већину у Европском парламенту након избора који бити одржани у суботу и нед‌јељу, 8. и 9. јуна, пренио је ТАСС.

"Тренутна Европска комисија била је неуспјешна када се ради о пољопривреди, сукобима, миграцијама и економији, те сада њено руководство треба да оде. Јачање демократије значи избор нове комисије, различите од тренутне, која је најгора откад ја памтим", нагласио је Орбан.

Премијер Мађарске наговијестио је да доста тога зависи од одлуке премијера Италије Ђорђе Мелони, која је лидер европских конзервативаца, и од лидера парламентарне групе француске странке Национални савез Марин ле Пен.

"Десничарске странке морају да сарађују, ми смо у рукама двије жене које морају да постигну договор", додао је Орбан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)

  • 00:25 Ноћни програм

    Ноћни програм