Мађарски премијер

Орбан открио шта му је Путин рекао о његовом плану за "брзо" примирје и почетак преговора

  • 08.07.2024. 20:33

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да руски лидер Владимир Путин није заинтересован за постизање примирја како би се поставили темељи за садржајније мировне преговоре.

Орбана су питали како је Путин одговорио на три питања која му је обећао поставити током њихова састанка.

Орбан је рекао да му је Путин рекао да су истински преговори немогући без укључености обију страна и, алудирајући на Глобални мировни самит који је организирала Украјина у јуну, да све што се учини без обје стране није важно.

Путин је такође рекао Орбану да је Русија одговорила на почетне приједлоге Украјине у прољеће 2022. и да се њен став од тада није промијенио. Додао је да је Москва спремна наставити разговоре под истим увјетима.

Орбан је такође питао Путина што мисли о постизању примирја с Украјином прије покретања садржајнијих преговора.

"Рекао је да нема велика очекивања у вези с овим. Зеленски је рекао да нема велика очекивања јер ће Руси то искористити против Украјине. Путин [је рекао] да ће Украјинци искористити ову станку против Русије. Али ја сам рекао: ' Размислимо о томе и схватићу ваше аргументе'", рекао је Орбан.

Такође је рекао да себе сматра "јединим западним челником који може истовремено разговарати и с Кијевом и с Москвом" јер су сви остали "створили ситуацију у којој не могу изравно контактирати с два кључна играча". Према Орбановим ријечима, он наставља одржавати контакт с Русијом јер тражи "најбржи и најкраћи пут до окончања рата".

У овом интервјуу Орбан је такође рекао да је своје планове да посјети Москву скривао од својих западних савезника колико год је могао и обећао још "изненадних састанака".

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да је након посјета Москви и Кијеву схватио да су стајалишта обију страна у погледу агресорског рата који је покренула Русија "јако удаљена".

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Бизнис Клуб (Р)

    Бизнис Клуб (Р)

  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Одметница (Р) (12+)

  • 17:50 Емисија: Тајне музеја

    '''Емисија: Тајне музеја

  • 18:20 Манастири

    Манастири

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.