Атланта

Отац и син оптужени за убиство у масовној пуцњави у средњој школи

  • Извор: Агенције
  • 17.10.2024. 22:34

Велика порота Џорџије оптужила је данас оца и сина (14) за убиство у масовној пуцњави у средњој школи Апалачи у Вајндеру, код Атланте, у септембру прошле године.

Колт Греј (14) се терети да је користио полуаутоматску пушку да убије два ученика и два наставника. Он је оптужен по укупно 55 тачака, укључујући четири за убиство из злобе, четири за тешко убиство, плус тешки напад и окрутност према д‌јеци, а његов отац, Колин Греј, суочава се са 29 тачака оптужнице, укључујући убиство другог степена, убиство из нехата и несмотрено понашање.

Замјеница судског службеника Миси Хедрик потврдила је да су Колин и Колт Греј били оптужени у одвојеним оптужницама, а обојица би требало да се појаве на суђењу 21. новембра, када би се сваки званично изјаснио о кривици.

Колин Греј је задржан у затвору округа Бароу, док је Колт Греј оптужен као одрасла особа, али се налази у затвору за малољетнике у Гејнсвилу.

Ни једни ни други нису тражили да буду пуштени уз кауцију, а њихови адвокати су раније одбили да коментаришу, како преноси АП.

Истражитељи су свједочили у среду током прелиминарног саслушања за Колина Греја и рекли је Колт Греј тог јутра носио полуаутоматску пушку у школском аутобусу, а цијев му је вирила из торбе за књиге, умотану у плочу са постерима.

Како наводе  дечак је напустио други разред и изашао из купатила са пушком прије него што је пуцао у људе у учионици и ходницима, преноси Тан‌југ.

У пуцњави су погинули наставници Ричард Аспинвол (39) и Кристина Ирими (53) и ученици Мејсон Шермерхорн и Кристијан Ангуло (обојица по 14). Још један наставник и још осам ученика су рањени, од којих је седам погођено пуцњавом.

Тинејџер је како кажу истражитељи пажљиво планирао пуцњаву у средњој школи са 1.900 ученика сјевероисточно од Атланте.

Агент истражног бироа Џорџије је свједочио да је д‌јечак оставио свеску у својој учионици са упутствима корак по корак да се припреми за пуцњаву, што је укључивало дијаграм његове учионице у другом разреду и његову процјену да би могао да убије чак 26 људи и рани чак 13 других, пишући да ће бити "изненађен ако стигне овако далеко".

Д‌јечак је како се наводи имао тешки напад анксиозности раније, а савјетник је рекао да је он пријавио да је имао самоубилачке мисли и да се неконтролисано љуљао и тресао док је био у канцеларији.

Колтова мајка Марси Греј, која је живјела одвојено од њих, рекла је истражитељима да се у августу свађала са Колином Грејем тражећи од њега да обезбиједи своје оружје и ограничи Колтов приступ. Умјесто тога, д‌јечаку је купио муницију, нишан и другу опрему за гађање, показују записи.

"У овом случају, ваша висости, он је имао примарно старатељство над Колтом. Имао је сазнања о Колтовим опсесијама пуцњавом. Имао је сазнања о Колтовом погоршаном менталном стању. И обезбиједио је ватрено оружје и муницију коју је Колт користио у овоме", рекао је окружни тужилац Бред Смит судији у сриједу на прелиминарном рочишту.

Оптужница Колина Греја је најновији примјер да тужиоци сматрају родитеље одговорним за поступке њихове д‌јеце у пуцњави у школама, наводи АП.

У пуцњави која се догодила у септембру 2024.  повријеђено је још девет особа.

Посљедњих година извршено је на десетина пуцњава у школама широм САД.

Ово је било 30. масовно убиство у САД те године, према бази података коју воде АП и УСА тудеј у партнерству са Универзитетом Нордистерн.

Најмање 127 људи је погинуло у претходним нападима 2024.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм